НОВИНИ

Талибаните настъпват към Кабул

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:16, 14.08.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Настъплението на талибаните към столицата на Афганистан продължава. Ислямистките бойци са на 80 километра от Кабул.

"Ситуацията излиза извън контрол", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В афганистанската столица пристигнаха първите американски морски пехотинци, които ще помогнат на служителите в посолството и на други хора да напуснат страната.

Обединеното кралство също изпрати военни за евакуация на цивилни от Афганистан.

Очаква се до края на утрешния ден в Кабул да пристигне по-голямата част от американските войници, които са изпратени за евакуация на цивилни.

Общият брой на военните е 3000 души. На американското посолство е наредено да се унищожат важни документи и компютри. Талибаните напредват. Те вече превзеха столицата на провинция Логар, която е само на 80 километра от Кабул.

Над 250 000 души са принудени да напуснат домовете си заради настъплението на талибаните. Това е моментът, в който афганистанците да се обединят, заявиха от Пентагона.

"Искаме да видим воля и политическо ръководство, също и военно ръководство. Все още искаме да видим това и се надяваме да го видим. Но дали ще се случи или не, решават афганистанците", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената на Съединените щати Мич Мак Конъл призова администрацията да предприеме спешни мерки за спиране на талибаните включително чрез въздушни удари.

Настъплението на талибаните идва в момент на изтегляне на американските и други чуждестранни войски след 20 години военни операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец без Кешерю и Елвис Ману в плейофа срещу Малмьо
Лудогорец без Кешерю и Елвис Ману в плейофа срещу Малмьо
Червен код в 5 града в провинция Хубей заради проливните дъждове
Червен код в 5 града в провинция Хубей заради проливните дъждове