НОВИНИ

Тиери Ньовил спечели Рали Акрополис

Белгиецът увеличи преднината си на върха в Световния рали шампионат.

Тиери Ньовил спечели Рали Акрополис
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:01, 08.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Тиери Ньовил с Хюндай i20N спечели Рали Акрополис, десети кръг от Световния рали шампионат.

По този начин белгиецът направи още една крачка към спечелването на първа титла в най-престижния рали шампионат в света.

36-годишният Ньовил, който пое лидерството във втория състезателен ден в събота, не допусна изненада в неделя, когато се проведоха заключителните три от общо 15 етапа по пътищата в Гърция. Белгиецът записа второ, шесто и четвърто място в тези три етапа, но това не разклати лидерската му позиция. Той завърши състезанието в Ламия с общо време от 3 часа, 38 минути и 4.2 секунди.

Втори остана съотборникът му в тима на Хюндай Дани Сордо. Испанецът приключи състезателния уикенд с пасив от 1:36.8 минути спрямо Ньовил. На подиума за 50-и път в кариерата си се качи и естонецът От Тенак, също с Хюндай, който приключи на 1:20.5 минути.

Лидерът на тима на Тойота Себастиан Ожие, който бе най-сериозният конкурент на Ньовил през целия уикенд, допусна груба грешка в края на състезанието и се преобърна. Това изхвърли французина от зоната на точките и намали до минимум шансовете му за световната титла.

Състезаващият се за България руски пилот Николай Грязин със Ситроен С3 завърши на 48-мо място с изоставане от над час и половина спрямо времето на победителя.

В генералното класиране Ньовил води със 192 точки, с 34 точки повече от втория От Тенак. Естонецът има 158 точки, а третото място се заема от Себастиан Ожие с 152 точки.

Следващият 11-и кръг от Световния рали шампионат е в Чили в последния уикенд на този месец, като в него теоретично е възможно Ньовил да стане световен шампион.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката
България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката