НОВИНИ

Томас Дилейни - футболистът с повече от една битка на терена

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:41, 07.07.2021
Чете се за: 05:12 мин.
Спорт
томас дилейни футболистът повече една битка терена
Слушай новината

Футболът не веднъж ни е правил свидетели на истории, в които характерът, борбеността и желанието за успех на даден футболист често взимат превес над контузиите и проблемите, с които той е принуден да се бори.

И ако травма в областта на коляното или глезена може да бъде излекувана, то има трудности, с които съдбата ни е отредила да се борим за много повече от 90 минути.

Такъв е случаят на датския герой от 1/4 финалите на УЕФА Евро 2020 Томас Дилейни, който е роден с деутеранопия, по-позната у нас като далтонизъм.

При това състояние човек губи способността да различава свободно червения и зеления цвят, които заедно със синия формират трите основни цветове.

По друг начин казано Томас Дилейни има трудности с различаването на определени цветове като зелено, червено, жълто и техните нюанси.

Въпреки това датчанинът е част от националния отбор от 2013 година насам, като Евро 2020 е второто голямо първенство, на което той участва.

За проблемите му става ясно след приятелски двубой между Дания и Мексико през 2018 г. Датски фен, който също е с вроден далтонизъм, споделя в местно радио, че е изпитвал проблеми с различаването на червените и зелени екипи на двата тима.

Минути по-късно в ефир се обажда непознат футболист, който впоследствие разкрива своята самоличност като Томас Дилейни. Самият той споделя, че по подобие на зрителя, вижда различни нюанси от един и същи цвят, което прави още по-трудно ориентирането му на терена.

"Трудно е да се опише. Това е все едно да виждаме различни нюанси от един и същи цвят. Обикновено играем с различни гащета, но веднъж и на двата отбора бяха бели, което направи нещата още по-сложни. Това, което направих, беше само да гледам лицата. Но трябваше да го правя много бързо, за да не загубя топката. Когато хората са наблизо, могат да бъдат различени добре, но когато темпото е високо и са по-далеч, е малко трудно", заявява халфът.

Признанието му е истинска изненада за футболната общественост, тъй като Дилейни е първият, който споделя за подобни трудности.

Това обаче по никакъв начин не му попречва да бъде важна част от състава на Дания по време на шампионата в Русия, като Томас започва като титуляр всичките четири мача за "Червения динамит" в турнира.

В двубоят от груповата фаза срещу Австралия дори двата отбора постигат договорка да излязат с резервните си екипи, за да не затрудняват допълнително Дилейни.

След края на двубоя халфът коментира с усмивка на лице това решение: "Можеха да изберат други цветове и да го използват срещу мен. Почти сигурно не бих забелязал жълто".

Междувременно представянето на дефанзивния халф с екипа на Вердер Бремен по онова време привлича вниманието на Борусия Дортмунд и "черно-жълтите" не се поколебават да платят 20 милиона за датчанина, който е част от техните редици и до днес.

Обратно в настоящето, Томас Дилейни продължава да бъде част от гръбнака на халфовата линия на Дания заедно с Пиер-Емил Хойберг.

До момента на УЕФА Евро 2020 Дилейни е стартирал във всеки един мач за своя отбор, като общо е пробягал 43,5 километра на първенството, което му отрежда място в топ 5 по този показател в турнира.

Срещу Чехия в 1/4 финалите пък играчът на Дортмунд беше във вихъра си, след като първо откри резултата в 6-та минута, а след това помогна на своите съотборници да задържат преднината си от 2:1, която ги класира за 1/2 финалите.

Това му представяне напълно заслужено донесе на Дилейни и наградата за "Играч на мача".

Така, тази вечер Дания ще излезе в спор за място на финала срещу Англия на "Уембли", а Томас Дилейни ще има задачата да спре нападението на "Трите лъва", предвождано от Хари Кейн и Рахим Стърлинг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС предложи полк. Венелин Венев да оглави военното разузнаване
МС предложи полк. Венелин Венев да оглави военното разузнаване
Гарет Саутгейт подготвя една смяна срещу датчаните
Гарет Саутгейт подготвя една смяна срещу датчаните