НОВИНИ

"Топлофикация София" да представи график за погасяване на задълженията си към "Булгаргаз", поиска КЕВР

топлофикация софия представи график погасяване задълженията булгаргаз поиска кевр
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 21.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране изиска от "Топлофикация София" да представи до 30 септември график за погасяване на задълженията към "Булгаргаз" и да информира за предприетите действия за подобряване на финансовото си състояние.

Анализ на КЕВР показва, че високата задлъжнялост на дружеството към "Булгаргаз" е последица от нарасналите разходи за природен газ и за въглеродни емисии поради безпрецедентния ръст на цените им през изминалия ценови период.

В същия срок регулаторът очаква да получи точна справка за размера на заплатените просрочени задължения към "Булгаргаз" ЕАД към 20.08.2022 г., както и за размера на текущите задължения към "Булгаргаз" ЕАД към 31.08.2022 г. "Топлофикация София" ЕАД трябва да информира Комисията дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия, посочват още от енергийния регулатор.

Предписанията са от доклад за извършената извънредна проверка на "Топлофикация София" ЕАД. Тя беше назначена след получено писмо от ръководството на "Булгаргаз" ЕАД за високата задлъжнялост на топлофикационното дружество за извършени доставки на природен газ.

В хода на проверката регулаторът извърши подробен анализ на приходите и разходите на дружеството с цел да бъдат установени причините за високата задлъжнялост на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" през изминалия ценови период 1.07.2021 г.- 30.06.2022 г.

След извършен анализ на предоставената информация Комисията счита, че натрупването на дълга към "Булгаргаз" ЕАД през периода е следствие на безпрецедентния ръст на цените през изминалия ценови период, както и на някои регулаторни фактори. Причината дружеството да не може да покрие този дълг са значително нарасналите разходи за закупуване на природен газ и емисии парникови газове, въпреки че през периода са получени по-високи приходи от борсови продажби на електроенергия, включително и постъпления от извънлицензионна дейност (дялово разпределение, постъпления от съдебни вземания, предоставяне на услуги и др.).

В доклада на Комисията е направен извод, че за проверявания период 01.07.2021 г.- 30.06.2022 г. "Топлофикация София" ЕАД не е нарушила издадената ѝ лицензия за дейността "производство на електрическа и топлинна енергия".

В изпълнение на своите законови задължения регулаторът и занапред ще продължи плановите си проверки, а при възникване на проблеми от обществена значимост и при постъпили сигнали - ще назначава и извънредни проверки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева: Всички договори от предишното управление на спортното министерство ще бъдат дадени на прокуратурата
Весела Лечева: Всички договори от предишното управление на спортното министерство ще бъдат дадени на прокуратурата
Състезанието писта "София" се завръща отново на пътен възел "Бояна"
Състезанието писта "София" се завръща отново на пътен възел "Бояна"