НОВИНИ

Трагедия! Атанас Скатов е в неизвестност, след като паднал заради скъсано въже

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:27, 05.02.2021
Чете се за: 00:42 мин.
Зимни
трагедия атанас скатов неизвестност паднал заради скъсано въже

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м).

Тялото му все още липсва и екип от шерпи е в ход за издирване. Това съобщи "Alpine Adventure Guides" в профила си в "Туитър".

Инцидентът е станал на слизане, атаката на върха е била неуспешна.

От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам ще лети хеликоптер.

Българският алпинист е част от зимна експедиция до върха на втория по големина връх на планетата – К2 (8611 м). Преди дни силният вятър бе отнесъл и една от палатките на българския алпинист.

Припомняме ви, че доскоро К2 беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи, част от същата експедиция, успя да постигне исторически успех.

Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха достигнаха общо десет души, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни.

Успехът обаче бе помрачен от трагедия, след като при падане по време на слизането към Базов лагер загина Серджи Минготе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси удари слаб Тотнъм
Челси удари слаб Тотнъм
По зрителски сигнал: Варненски лекари взимат такса, за да изпратят издадения от тях болничен в НОИ
По зрителски сигнал: Варненски лекари взимат такса, за да изпратят издадения от тях болничен в НОИ