НОВИНИ

Тръмп и Мъск - общи идеи, бизнес или други прилики

Размисли след разговора между Доналд Тръмп и Илън Мъск по Екс

милиардерът мъск интервюира тръмп екс
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 16.08.2024
Чете се за: 13:57 мин.
По света
Слушай новината

Завръщането на платформата Х

Слушах аудио разговора между Доналд Тръмп и Илън Мъск, излъчван наскоро по социалната мрежа Екс в продължение на два часа и се чудих на какво се крепи чудесното разбирателство между тях в последно време. Не можех да ги видя, но си ги представях много ясно от двете страни на линията заради тяхна обща черта - непоклатимо самочувствие и увереност в себе си.

Доналд Тръмп беше отново на живо в любимата си социална мрежа, някогашен Туитър, в който му беше забранено да публикува през 2021 г. заради подбуждане на насилие по време на събитията от 6 януари. Но откакто Мъск купи компанията със синьото птиче и тя стана буква Х на черен фон, това се промени. Трудно е да не забележим новия курс, който крупният предприемач демонстрира към събеседника си, бивш президент и също крупен и осъждан предприемач. Защото помним, че точно Мъск беше един от първите членове на бизнес съвета на Белия дом, които го напуснаха през 2017 г. заради несъгласие с климатичната политика на тогавашния президент Тръмп.

Точно Мъск не веднъж е признавал, че е чакал шест часа на опашка, за да стисне ръката на демократа Барак Обама. Предприемачът винаги е твърдял, че е политически умерен и избягва да се обвързва с донорство към партии. Но акционерът на Тесла този път застана официално зад кандидата на републиканците за кампанията му през 2024 г. Той не само обеща да инвестира 180 милиона долара, но и стана част от публичната му подкрепа, предоставяйки щедро време и аудитория на платформата си.

В съживения акаунт на Екс Тръмп има повече от 88 милиона последователи, в сравнение със само 7,5 милиона в собствената му мрежа Truth Social. И още цифри за сравнение. Когато рекламата на кампанията на Тръмп беше публикувана по едно и също време в двете платформи, тя беше харесана съответно от 172 000 души в Екс срещу по-малко от 9000 души в рамките на два часа в неговата мрежа. Очевидно е каква достъпност предостави Мъск на Тръмп. Но да не се залъгваме, собственикът на Екс също е щастлив от потенциалния прилив на консервативната аудитория със съживяването на профила на бившия президент на платформата си.

Политически театър за избиратели

Сега Тръмп и Мъск разговаряха и споделяха като стари приятели, а милиардерът влезе в ролята на журналист.

Мъск: Какво беше това за теб? (въпросът се отнася за опита за покушение срещу Тръмп)

Тръмп: Не беше приятно. Трябва да бъда честен... Не знаех, че имам толкова много кръв.

Мъск: "Не може да се симулира храброст при такива обстоятелства... Мисля, че много хора се възхищават на твоята смелост под обстрел там".

След поощрителните думи Тръмп обещава да се върне отново в Бътлър, Пенсилвания, на мястото на събитието, още през октомври.

Всъщност първата размяна на думи между двамата започна с 41 минути закъснение след обявеното начало. През това време на екрана стоеше изписано съобщение "недостъпно съдържание". А технологичният милиардер публикува в мрежата, че "изглежда има масивна DDoS атака". Той не даде доказателства за това и обясни, че системата е тествана за 8 милиона едновременни слушатели за разговора на живо. И въпреки че по време на него данните отчитаха около 1 милион постоянно ангажирани с излъчването, цялото интервю беше накъсано от многобройни сривове на звука. Демократите не пропуснаха да се пошегуват с това и с фалстарта на събитието. В официално съобщение от щаба написаха: "Цялата кампания на Тръмп е в услуга на хора като него и като Илън Мъск, обсебени от личностите си богаташи, които ще продадат средната класа и които през 2024 г. не мога да направят едно предаване на живо."

Всъщност дългата аудио форма на Тръмп - Мъск вероятно трябваше да е своеобразен контрапункт на това, че кандидатката на демократите Камала Харис все още не дава пространни интервюта и е критикувана за това.

"Без сценарий и без ограничения по темите" - така Мъск определи формата на разговора. Но през по-голямата част от времето питащият се въртеше около любимите въпроси на републиканския кандидат за президент. Като имиграцията без документи. Така Тръмп обеща на слушателите "най-голямата депортация в историята", ако през ноември влезе в Белия дом. Чудя се тези думи накараха ли нещо да трепне в душата на родения в Южна Африка от майка канадка Мъск? Вероятно, защото той се опита да вмъкне, че сигурно повечето мигранти "не са лоши". На което Тръмп отговори "сто процента" и продължи с познатите тези, че страните по света изпразват затворите и психиатричните си заведения, за да изпращат обитателите им в САЩ. После като добър актьор смени настроението и превърна темата от заплаха в шега - "Нелегалната миграция ми спаси живота" - каза кандидатът за президент и изтъкна, че по време на стрелбата срещу него главата му била наведена, защото гледал диаграма за броя на имигрантите. Затова не бил уцелен. Двамата събеседници се посмяха.

Бой по противника

Точно имиграцията е големият коз, който Тръмп размахваше срещу Камала Харис, продължавайки да произнася грешно ударението на първото ѝ име. Той я наричаше още с наполовина руското "border tzar", заради намерението на президента Байдън да я направи преговаряща със страните от Централна Америка, за да прекъсне причините за миграцията. Пост, който тя официално никога не е поемала. Но Тръмп демонстрира убеденост, че противничката му няма капацитет да се справи в отношенията си със световните лидери. Конкурентът ѝ повтори тезата си, че издигането на Камала Харис до върха на листите на демократическата партия се равнява на "преврат".

Електрически интереси

Един друг въпрос не ми даваше мира докато слушах приятелския разговор между двамата. Не беше ли единият – пионер на електрическите автомобили, а другият най-яростният им противник. И се чудя защо не усещах достатъчно напрежение във веригата между тях по тази тема? Макар такова да не липсва в лагера на републиканците, за тях електрическите автомобили са все още предизборен коз. Ключово послание на вицепрезидента на Тръмп Джей Ди Ванс е че данъчните кредити за тях трябва да бъдат насочени в полза на автомобилите, работещи на газ. Майк Роджърс, кандидат от Мичиган гръмогласно повтаря, че е "невъзможно да се построи електрически автомобил, без да влезете в леглото с комунистическата партия на Китай". И Тръмп в реч от преди задушевния разговор с Мъск обеща в първия си ден като президент да прекрати държавната помощ за електрическите превозни средства. Доскоро той твърдеше, че поддръжниците им "трябва да гният в ада" и че подпомагането на зареждащата индустрия е "лудост".

Ние знаем акциите в Тесла са най-ценният актив на Мъск, новия донор на Тръмп. И не случайно още на митинг в Атланта от преди седмица чухме от кандидата за президент типична откровеност и смяна на реториката по темата: "Аз съм за електрическите коли, трябва да бъда, защото Илън ме подкрепи много силно". А докато двамата разговаряха по Екс, Тръмп директно каза на Мъск, "че прави страхотен продукт" и че електрическите коли "са подходящи за малка част от населението". И се застрахова в типичен стил - "това не значи, че всеки трябва да има електрическа кола, но това са незначителни подробности, вашият продукт е невероятен".

Тръмп едва ли ще промени драматично отношението си към електрическите автомобили, но изглежда, че и Мъск няма за цел това. Според икономическите анализатори него го устройва държавата да не подкрепя бизнеса с електромобилите, защото така няма да подпомага и развитието на неговите конкуренти. А те се нуждаят от това, повече от него.

Космически амбиции

Заявката на Тръмп - по време на интервюто републиканският кандидат за президент сподели, че иска да изгради отбранителна система с железен купол, за да защити страната от външни заплахи. Бившият президент знае, че страховете от невидимия противник са движеща сила при пускането на бюлетини и че демонстрацията на сила е още по-мотивираща за това действие.

И мечтата на Мъск - до тук не споменахме, но добре знаем, че предприемачът с визионерски качества е собственик и на компанията "Спейс Екс". Космическата програма на фирмата му има подкрепен от държавата бизнес за милиарди долари. Което води до следващия извод - че силна, основана на бизнес зависимости връзка с евентуалния нов президент вероятно за Мъск е солидна инвестиция в бъдещето.

Другите прилики

Доналд Тръмп и Илън Мъск оставят впечатление, че се разбират добре, като хора на бизнеса, които знаят какво е да печелиш и да губиш, да назначаваш и уволняваш стотици служители, да рискуваш и играеш вабанк. В последните години от изказванията им можеше да се долови близост по някои ключови теми от световния дневен ред. И двамата са скептични към Covid-19 и затварянето заради пандемията, към ползата от ваксините. Те имат сходни позиции за войната в Украйна, политиката към транссексуалните и отношенията с Китай. И Мъск призна, че като Тръмп харесва силни лидери след разказа на бившия президент за срещата му със северно корейския лидер Ким Чен Ун. Стана ясно и, че предприемачът видимо не харесва кандидатката на демократите Камала Харис като и дава определението "крайно ляв радикал". Категоричните изказвания, характерни за Тръмп, изглежда са характерни и за Мъск. Съвсем наскоро той влезе в конфликт с британските власти като заяви по повод бунтовете свързани с мигрантите, че "гражданската война е неизбежна". Социалните му мрежи наливаха масло в разпалването на огъня, а той бранеше свободата на словото и оприличи Великобритания на Съветския съюз заради опита да ограничи обидните публикации. Звучи ли ни познато това, напомня ли ни за подкрепения от него кандидат ограничен от Туитър, за да възкръсне отново в Екс?

Илън Мъск подкрепи Тръмп в повратен момент на кампанията му – когато противникът беше сменен и преднината, която беше набрал пред Джо Байдън след срещата им в телевизионното студио, се оказа оспорвана. Осигури му финансов ресурс и различен достъп до обширен електорат.

Снимки: БТА, архив

По време на интервюто не научих много ново за Доналд Тръмп, но не престанах да се питам каква точно е играта на Мъск. Собственикът на Екс каза неясното, че е "оптимист и развълнуван от това, което предстои". До изборите в САЩ обаче остават цели три месеца, дълго време за период на бурна кампания. Време, през което са възможни неочаквани събития и обрати. И те ще предопределят дали съюза между Тръмп и Мъск ще бъде печеливша инвестиция и грандиозна победа или пък запомнящ се общ провал.

Автор: Евгения Атанасова-Тенева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Независимите депутати от ДПС призоваха прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски заради фалита на КТБ
Независимите депутати от ДПС призоваха прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски заради фалита на КТБ
СПЕЦИАЛНО: Оставен патрон в пистолета е сред версиите за застреляния от детето му полицай в Пловдив
СПЕЦИАЛНО: Оставен патрон в пистолета е сред версиите за застреляния от детето му полицай в Пловдив