НОВИНИ

Транспортните министри на България и Сърбия обсъдиха подобряването на жп инфраструктурата между двете страни

Николай Минков
от Николай Минков
13:21, 20.01.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът Христо Алексиев разговаря в Пирот с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич.

Двамата обсъдиха железопътната свързаност между двете страни, повишаване капацитета на железопътната инфраструктура за обслужване на повече товарни влакове и възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Сърбия.

Бяха обсъдени магистралите от двете страни и газопроводните трасета, както и възможността за транспортно логистични центрове.

Кметът на Пирот Владан Васич благодари за съдействието на България при отстраняване на последиците от аварията с композицията с амоняк. Министър Алексиев благодари на всички екипи, участвали в акцията по отстраняване на инцидента от българска и сръбска страна. Това показва високото ниво на добросъседство.

"Този инцидент показа колко е важна и добрата транспортна свързаност, защото заради инцидента българската граница бе блокирана от 900 вагона", каза Алексиев.

Поради това подобряване на транспортната свързаност и жп прелези е важна и за бизнеса, и логистиката.

Заради войната трафикът изток-запад рязко се увеличи и става основен път за Европа през двете държави. Това е причината България да акцентира върху магистралата от София и жп участъка по това направление. Днес са обсъдени няколко проекта, за които да се лобира за еврофинансиране като нова жп връзка със Сърбия. Друг проект е интермодални терминали от двете страни на границата, които ще доведат нови инвестиции и за двете държави, каза още Алексиев.

Министър Горан Весич благодари за помощта след инцидента край Пирот.

"И този случай показва, че сме братя и можем да работим заедно и в бъдеще. На срещата днес е договорено създаване на съвместна група за работа по трансгранични проекти. Първата тема е нов жп път Видин-Зайчар, за който ще се кандидатства за еврофинансиране. Нужни са и интермодални терминали заради засиления трафик. Разговаряхме и за отваряне на по-малък граничен пункт при Пирот през лятото, за да се разтовари основния ГКПП. Смятам, че е много важно заедно да се кандидатства пред ЕС за общо финансиране по трансграничните проекти", каза сръбският министър Горан Весич.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янев и Карамфилов отличиха Берое преди гостуването на Рилски спортист в Стара Загора
Янев и Карамфилов отличиха Берое преди гостуването на Рилски спортист в Стара Загора
28 професионални гимназии стават центрове за високи постижения
28 професионални гимназии стават центрове за високи постижения