НОВИНИ

Транспортното министерство засилва контрола върху концесията на летище София

транспортното министерство засилва контрола концесията летище софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 18.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на транспорта и съобщенията ще засили контрола върху изпълнението на концесията на летище София, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Съвместен комитет от министерството и представители на концесионера ще заседава всеки месец, за да се наблюдава регулярно изпълнението на договора. За това се договориха днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с изпълнителния директор на летище София Хесус Кабайеро.

"От началото на годината досега комитетът вместо седем пъти е заседавал само два, което показва занижен контрол от страна на Министерството. Това е стратегически за държавата обект с оглед на подготовката ни за влизане в Шенген и концесионерът е длъжен да изпълни всички изисквания към сигурността и граничния контрол", каза министър Гвоздейков.

Той допълни, че условията на летище София не са такива, каквито хората очакват и заявената модернизация трябва да бъде ускорена, отбелязва още транспортният министър. Той е поел ангажимент държавата да окаже необходимото съдействие на концесионера за всички административни процедури, за да не се бави обновяването на Терминал 2.

От своя страна Хесус Кабайеро е запознал министър Гвоздейков с инвестиционните планове в столичното летище. Концесионерът предвижда в следващите три години да бъдат вложени по 50 млн. лв. годишно в развитието на летището. През следващата година ще започне реконструкцията на Терминал 2, като се очаква работата да приключи до 2026 г.

Строителството на Терминал 3 ще започне през 2026 г. и трябва да е приключило до 2030 г. Проектът предвижда да бъдат удвоени гишетата за регистрация на пътници и увеличени линиите за проверка сигурност и граничен контрол. През тази година се очаква да бъде внедрена нова, по-ефективна система за управление на багажа, обясни още концесионерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Ганев: Димитър Радев е очакваният избор за управител на БНБ
Петър Ганев: Димитър Радев е очакваният избор за управител на БНБ
Рая Маркова се класира за осминафиналите на турнир до 12 г. от Тенис Европа
Рая Маркова се класира за осминафиналите на турнир до 12 г. от Тенис Европа