НОВИНИ

Третото издание на УЕФА Лига на нациите започва тази вечер

третото издание уефа лига нациите започва вечер
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 01.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Новото издание на Лигата на нациите на УЕФА 2022/23 стартира днес, като всички отбори влизат в действие през следващите две седмици.

Надпреварата запълва паузата, създадена от Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе през ноември и декември 2022 година, вместо през лятото, както е обичайно.

Участието на България започва в четвъртък, 2 юни, с домакинство на Северна Македония. Нашият тим се състезава в Лига С (третата по сила от общо четири). Отборът ни е в Група 4 заедно още със съставите на Грузия и Гибралтар.

Мачовете на селекцията на Ясен Петров ще се излъчват на живо по БНТ и в спортната секция на bntnews.bg.

Това е трето издание на футболната надпревара. Трофеят беше спечелен от Португалия през 2019 година, а Франция победи Испания във финала през 2021 година.

Лига А е най-високата дивизия. Лиги B и C са разделени на четири групи по четири отбора, докато Лига D е съставена от една група от четири и една от три тима.

Победителите от всяка група в Лига А се класират за финалния турнир следващата година, докато победителите от всяка група в Лига B, C и D си осигуряват промоция в следващата лига с по-висок ранг.

Отборите, които завършат дъното на своите групи в Лига A и B, ще изпаднат, а тези в Лига C ще играят в плейоф, за да решат кой отпада в Лига D.

Русия няма да участва след санкцията на УЕФА, заради военната инвазия в Украйна и ще остане на дъното в Група 2 на Лига В.

Все още не е ясно как участието в Лигата на нациите ще се отрази на класирането за Евро 2024. Очаква се от УЕФА да обявят формата на квалификациите за шампионата на Стария континент по футбол през юни.

Програма на България:
2 юни България – Северна Македония
5 юни България – Грузия
9 юни Гибралтар – България
12 юни Грузия – България
23 септември България – Гибралтар
26 септември Северна Македония – България

Първият мач, който открива тазгодишното издание на Лигата на нациите, е между отборите на Полша и Уелс. Двубоят е от най-високото ниво на надпреварата (Лига А) и ще започне в 19.00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболисти, привърженици и деца откриха фен зоната в Разград
Футболисти, привърженици и деца откриха фен зоната в Разград
За 1 юни: Военноморската база във Варна отвори врати за най-малките
За 1 юни: Военноморската база във Варна отвори врати за най-малките