НОВИНИ

Три бели лъвчета се родиха във Венецуела (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:45, 02.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
три бели лъвчета родиха венецуела снимки
Слушай новината

Три бели лъвчета са се родили тази седмица в зоопарк във Венецуела. Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход - Южна Африка.

Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през месец май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

"Това са първите бели лъвове, родени във Венецуела. Имаме три лъвчета, две мъжки и едно женско", каза Антони де Бенедиктис, директор на зоологическата градина "Лас Делисиас" в Маракай.

Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване.

Произхождащ от Трансваалския лъв, белият лъв не е нито албинос, нито вид или подвид. Характерната му особеност - белият цвят, се дължи на рецесивен ген.

Бели лъвове са наблюдавани за първи път през 20-те години на миналия век в парка Крюгер в Южна Африка. По данни на Глобалния тръст за защита на тези животни по света има стотици бели лъвове в плен, но в ендемичното им местообитание броят им е по-малко от 13.

Според организацията белите лъвове не са включени в списъка на застрашените видове, тъй като не са научно класифицирани като различни от Panthera leo - "уязвим" вид според Международния съюз за защита на природата.

Трите лъвчета се нуждаят от постоянно внимание. Бебетата трябва да бъдат хранени 24 часа в денонощието с обогатено мляко.

"Посветили сме се изцяло на грижите за тях", казва Леонел Овале Молейро, който оглавява екип от трима ветеринарни лекари и седем гледачи, отговарящи за тяхното благоденствие.

С раждането на трите бебета белите лъвове във Венецуела стават общо шест.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори движението край пловдивското село Строево (СНИМКИ)
Катастрофа затвори движението край пловдивското село Строево (СНИМКИ)
ЦСКА 1948 се справи с Хебър в гостуването си в Пазарджик
ЦСКА 1948 се справи с Хебър в гостуването си в Пазарджик