НОВИНИ

Тунис забрани влизането на делегация от ЕП

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:01, 14.09.2023
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Тунис забрани влизането на делегация от Европейския парламент, след като някои депутати от ЕС разкритикуваха сделката, която Брюксел сключи с Тунис за спиране на миграцията. Законодатели от парламентарната комисия по външни работи трябваше да заминат за северноафриканската страна днес на мисия за установяване на фактите.

Но от външното министерство на Тунис са заявили, че на делегацията няма да бъде разрешено да влезе поради "множество резерви" относно посещението. През юли Европейският съюз сключи меморандум за разбирателство с Тунис, насочен към ограничаване на незаконната миграция през Средиземно море. В рамките на сделката, за която силно настояваше Италия, Брюксел обеща потенциално стотици милиони евро финансова подкрепа за правителството в Тунис.

Северноафриканската страна е основен пункт за хиляди мигранти, които се опитват да преминат през опасния морски път към Европа. В последно време международните правозащитни организации предупреждават за опасност от авторитаризъм в Тунис, откакто президентът Каис Саид организира завземането на властта на 25 юли 2021 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България очаква становище от Венецианската комисия за конституционните промени
България очаква становище от Венецианската комисия за конституционните промени
След потопа в Либия: Ще се обединят ли двете враждуващи правителства?
След потопа в Либия: Ще се обединят ли двете враждуващи правителства?