НОВИНИ

Унгария подкрепя пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген

летище софия информационна кампания градския транспорт влизането шенген
Снимка: Летище София/Фейсбук
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:16, 31.08.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от вестник "Модяр Хирлап".

По време на кръгла маса, организирана вчера в румънския град Търгу Муреш под надслов "Открити граници или не?", Пал Жигмонд Барна анализира шансовете за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген. Той заяви, че Унгария подкрепя пълното присъединяване на двете държави към Шенген и че "ще направи всичко възможно това да се случи" по време на нейното ротационно председателство на ЕС.

"Все повече и повече държави членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро", допълни той.

Румънският евродепутат Лорант Винче, също участник в дискусията, подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса ѝ. "Присъединяването към Шенген ще даде важна динамика на икономическите отношения между двете страни, обемът им ще се увеличи", каза той, визирайки Унгария. Винче заяви, че България е"слабото звено" по въпроса, а Румъния трябва "да увеличи дипломатическите си усилия".

Според държавния секретар на унгарското Министерство на въпросите, свързани с Европейския съюз, решенията на ЕС са свързани с консенсус и трябва да се преговаря, докато се постигне съвместно решение. Пал Жигмонд Барна определи като негативно, че източноевропейците винаги са губещи в тази област и в това отношение е необходим напредък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев се класира на финал на сингъл на Чалънджър в Порто
Адриан Андреев се класира на финал на сингъл на Чалънджър в Порто