НОВИНИ

Усилия за постигане на мир в Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:23, 23.03.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Европа
усилия постигане мир украйна
Слушай новината

Мариупол е сринат, а останалите в града около 100 000 души живеят вече дни наред в нечовешки условия.

Очаква се утре Съединените щати да обявят нови санкции срещу Русия, съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Той предупреди, че Вашингтон следи с особено внимание темата за евентуалната употреба на ядрени оръжия от Москва. В интервю за Си Ен Ен говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия може да използва ядрено оръжие, ако самото ѝ съществуване е застрашено.

Близо месец след началото на войната в Украйна постигането на мир става все по-важно и за двете страни. Володимир Зеленски, който поиска лична среща с Владимир Путин, все така държи на преговорите.

"Продължаваме да работим на различни нива и за да насърчим Русия да се насочи към мир, да прекрати тази жестока война. Украинските представители участват в преговорите, които фактически се провеждат всеки ден. Много е трудно, понякога стават кавги. Но стъпка по стъпка вървим напред", каза Зеленски.

На среща със студенти руският външен министър отхвърли идея, която Полша смята да предложи официално утре в Брюксел - НАТО да изпрати в Украйна миротворци, които да разполагат със средства за защита. Тя беше предложена от премиера Муравецки след пътуването до Киев миналата седмица.

"Полските ни колеги заявиха, че сега ще има среща на върха на НАТО и трябва да се изпратят миротворци. Надявам се, че разбират за какво говорят. Ще се получи онова пряко стълкновение между руските и натовските въоръжени сили, което всички не само искат да избегнат, но казват, че никога не бива да става", каза Сергей Лавров.

Москва не е против посредничеството на Запада, но има ясни червени линии, посочи още Лавров. Западът също има принципни позиции.

В реч пред Бундестага канцлерът Олаф Шолц даде да се разбере, че Германия е против ембарго за енергийни източници от Русия и потвърди позицията на НАТО по настояването на Украйна за затваряне на небето над Украйна.

"Да, ние ще прекратим енергийната зависимост по най-бързия възможен начин. Но да спрем доставките от днес за утре означава да хвърлим нашата страна и цяла Европа в рецесия", каза Шолц.

Разбира се, чувам призивите за налагане на забранена за полети зона или изпращане на натовски миротворци в Украйна. Колкото и да е тежко, няма да направим това.

НАТО няма да стане воюваща страна. Съгласни сме за това с нашите европейски съюзници и Съединените щати.

На фона на бойните действия в Украйна американският президент Байдън отпътува за Европа за утрешните срещи на върха на НАТО и Европейския съюз в Брюксел. Байдън ще посети и Полша, която днес съобщи, че експулсира 45 руски дипломати по обвинения в шпионска дейност. Френският президент Макрон отново разговаря по телефона с президентите Зеленски и Путин. Страните осъзнават нуждата от продължаване на преговорите, съобщи Елисейският дворец.

Снимки: БГНЕС

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са кандидатите да оглавят БНБ?
Кои са кандидатите да оглавят БНБ?
Автобусът на Пирин се завърна от Украйна (Снимки)
Автобусът на Пирин се завърна от Украйна (Снимки)