НОВИНИ

Увеличават глобите за търговците измамници

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:58, 10.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
увеличават глобите търговците измамници
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене поправки в Закона за защита на потребителите, които да гарантират, че българските потребители ще бъдат също толкова защитени, колкото европейските.

Поправките пренасят в българското законодателство европейските изисквания. С тях ще се гарантира, че търговците, които провеждат нелоялни и измамни практики, ще бъдат санкционирани.

Увеличава се размерът на глобите и имуществените санкции за нарушения на разпоредбите на Закона за защита на потребителите, особено по отношение на "широко разпространените нарушения" и на "широко разпространените нарушения със съюзно измерение", тоест извън рамките на България но в рамките на общността.

Предвижда се имуществена санкция в размер до 4% от оборота, реализиран от търговеца за предходната финансова година в съответната държава членка на ЕС, или във всяка една от държавите членки на ЕС, участващи в координираната дейност.

В случаите, когато няма информация за оборота, реализиран от търговеца през предходната финансова година във всяка една от държавите членки, участващи в координираното действие на органите за защита на потребителите на държавите членки, ще се налага имуществена санкция в размер до 3 920 000 лв.

Въвеждат се и точни критерий за налагане на глобите, които да са еднозначни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С човек по-малко Фиорентина излъга Аталанта за място в полуфиналите на Купата на Италия
С човек по-малко Фиорентина излъга Аталанта за място в полуфиналите на Купата на Италия
Протест в Италия: Знакови сгради и обекти остават на тъмно тази вечер
Протест в Италия: Знакови сгради и обекти остават на тъмно тази вечер