НОВИНИ

Уволниха директорката на РИОСВ-Бургас заради строителство в "Каваците"

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 22.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е уволнил директора на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас Детелина Иванова.

Причината е, че Иванова е издала становище, на базата на което, предишният министър Емил Димитров, е отменил пълната забрана за строителство в природна забележителност "Пясъчни дюни" в местност "Каваците".

"Практически се променя ограничителният режим и вместо забраната за пълно строителството на цялата територия на природната забележителност "Пясъчни дюни в местност Каваците", забраната продължава да действа само в ето тази зона, която представлява дюните, отразени в специализираната карта", каза Емилия Тончева, служебен зам. министър на околната среда и водите.

Служебният министър Асен Личев уточни:

"Мотивировката в становището на тази госпожа, която е изпълнявала длъжността директор на РИОСВ, е била, че там са се насложили незаконни ползвания, които трябва да се узаконят, затова аз тази заповед я отмених днес."

Обявяването на защитената територия в местността „Каваците" (в нея попадат къмпинг „Смокиня" и част от бившия вече къмпинг „Веселие") е от 1984 г. с решение на Комитета за опазване на природата към МС. „Със заповедта на Емил Димитров се променя режимът на цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите и плажната ивица да се изключат от режима на опазването", поясни заместник-министър Емилия Тончева.

Директорът на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова е съгласувала изменението на режима на природна забележителност „Пясъчни дюни в местността „Каваците". Зам.-министър Емилия Тончева подробно запозна медиите с цялата документация по случая.

Отделно от това министър Личев съобщи, че е заварил 11 директори на РИОСВ, национални паркове и басейнови дирекции, които не са назначени с конкурс. Той уточни, че досега не ги е сменил, защото уважава професионализма им и очаква те да се докажат.

Министър Асен Личев обърна внимание и на приетия от правителството Национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г., благодарение на което ще бъдат избегнати санкции от Европейската комисия.

На въпроси на медиите във връзка с управлението на отпадъците зам.-министър Ренета Колева съобщи, че имаме информация за депа с клетки, които са на границата на запълване – Шишманци, Цалапица, Перник, Горна Малина, Велико Търново, Силистра и Кърджали.

В тази връзка МОСВ финансира по Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) дейности по управление на отпадъците.

Те са насочени към изграждане на съоръжения за предварително третиране, изграждане на нови регионални депа и разширяване на съществуващи. Според изискванията преди депониране трябва да се извършва предварително третиране на отпадъците, да се отделят рециклируеми фракции, които се предават за рециклиране с оглед намаляване на количествата за депониране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК подписа договор за нови 150 млн. дози от ваксината на "Модерна"
ЕК подписа договор за нови 150 млн. дози от ваксината на "Модерна"
Двамата английски национали под карантина пропускат мача с Чехия
Двамата английски национали под карантина пропускат мача с Чехия