НОВИНИ

В Белгия разследват възможни корупционни схеми в ЕП, свързани със Световното

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:44, 09.12.2022
Чете се за: 01:40 мин.
Европа
светът футбол започва мондиал 2022 катар
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Белгийската полиция проведе днес мащабна операция като част от разследване на корупционни схеми, свързана и с корупция в Европарламента. Говорителят на федералната прокуратура Ерик Ван Дойсе заяви, е от “няколко месеца разследващите проверяват схеми за опити от страна на една от държавите в Персийския залив да влияе на решенията на Европейския парламент”. Предлагани са големи суми пари и подаръци на служители на ЕП, в опит да им бъде повлияно при вземането на определени решения.

Федералната прокуратура не съобщава за коя държава става въпрос, но според белгийските издания Ле Соар и Кнак става дума за Катар и опитите на страната да лобира за световното по футбол, което в момента се провежда там.

Обиските на федералната полицията са извършени в брюкселските квартали Елсене, Скарбек, Крайнем, Форст и в централната част на града в домовете на служителите на ЕП, каза говорителят на прокуратурата.

Конфискувани са компютри и мобилни телефони, като и около 600.000 евро кеш. Сред разследваните е бившият италиански евродепутат от фракцията на социалистите Пиер-Антонио Панцели, председателят на Международната конфедерация на синдикати Лука Визентини, както и председател неправителствена организация и сътрудник в ЕП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът на Европа приветства законопроекта за отговорността на главния прокурор
Съветът на Европа приветства законопроекта за отговорността на главния прокурор
Черно море привлече методист по физическа подготовка
Черно море привлече методист по физическа подготовка