НОВИНИ

В Чехия отбелязват Международния ден на жертвите на Холокоста

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:18, 23.01.2023
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
чехия отбелязват международния ден жертвите холокоста
Снимка: Теодора Гатева
Слушай новината

Фалшивите новини за евреите са стари колкото самия антисемитизъм, броят на престъпленията срещу еврейските общности се увеличава, а все повече евреи избират да крият истинските си корени - част от изводите на серията дискусии, организирани от Европейската еврейска организация. Международният ден на жертвите на Холокоста е 27 януари.

По данни на щатския университет на Калифорния, през 2021 година криминалните прояви срещу еврейската общност в 20-те най-големи градове в САЩ се е увеличила с 59% в сравнение с 2020 г. Евреите са около 2 на сто цялото население на САЩ.

Според организаторите, един от основните начини за противодействие на тази тенденция е образованието - не само сред подрастващите, а целта на всяко общество е да се бори срещу речта и проявите на омраза - независимо по какъв признак и независимо срещу кое малцинство.

Всяка година за проявата си Европейската еврейска организация избира различно място за симпозиума си. Като целта е да се покаже, че евреи са умирали не са в Дахау и Аушвиц, а и на много други места. Специално внимание беше обърнато на социалните мрежи, но не само като канал за разпространение на много фалшиви новини, но и като възможност за информиране на младежите. Така, Гедон Лев - оцелял от лагера в Терезин, има стотици хиляди последователи в ТикТок, чиято средна възраст е 34 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски стартира продажбата на абонаментни карти за пролетния полусезон
Левски стартира продажбата на абонаментни карти за пролетния полусезон
Фернандо Сантош е фаворит да поеме Полша
Фернандо Сантош е фаворит да поеме Полша