НОВИНИ

В Чехия става задължително носенето на две маски

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:31, 23.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Европа
Слушай новината

Две медицински маски или стерилен респиратор - това са новите изисквания за чешките граждани, които влизат в сила от четвъртък, а не от днес, както беше обявено по-рано.

Маските от плат вече не се смятат за достатъчна защита. А носенето на изискваните предпазни средства е задължително в магазини, болници, социални домове, в градския транспорт. Децата ще трябва да носят поне медицинска маска.

"Това е една от мерките, от които очакваме да ограничи разпространението на заразата. Защото с тези маски вероятността за предаване на вируса, включително на новите варианти, е значително по-малка, особено на местата с висок риск, където има струпване на хора.", каза Ян Блатни, министър на здравеопазването на Чехия.

За хората, които нямат средства да си осигурят предпазни средства, общините ще раздават безплатно пакети от по 50 маски.

Вчера в Чехия бяха регистрирани над 11 200 нови случая, което е значително повече от предишните дни.

Словакия е новото огнище на пандемията в Европа. През последните дни в страната се отчитат по 100 и повече смъртни случая на ден. Което означава, че смъртността е най-висока в света спрямо брой население. Жертвите на заразата са над 6 500.

Вчера словашкият външен министър определи ситуацията в родината си като трагична. Братислава поиска 10 лекари и 25 медицински сестри от чужбина.

Ваксинираните с поне една доза в страната са над 272 000, малко над средното за ЕС. А медии припомнят, че през април 2020 г. Словакия е била сред държавите, които най-добре са се справяли с пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски лекари спасиха бебе, погълнало безопасна игла
Варненски лекари спасиха бебе, погълнало безопасна игла
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение