НОВИНИ

В Кахраманмараш продължават спасителните операции по издирването на състезатели по борба

кахраманмараш продължават спасителните операции издирването състезатели борба
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 08.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Ужасът в Турция няма край. Опустошителното земетресение отне живота на още спортисти. Критична остава ситуацията в град Кахраманмараш, където продължават спасителните операции по издирването на състезатели по борба.

Хиляди разрушени сгради, а под руините им спортисти се борят за живота си. И днес с надеждата да бъдат открити нови оцелели, спасителите продължават своята работа, прекъсвана само от вторичните трусове.

Сред доброволците е и президентът на Турската федерация по борба д-р Шереф Ероглу, който е в град Кахраманмараш заради проведен международен турнир. Той се включва, защото под отломките са голям брой борци. Състезатели от Франция, Косово и Узбекистан вече са спасени, но в капан са още.

„Шест-седем борци още са под руините, обаче спасителната дейност продължава. Г-н Лалович – президентът на Международната федерация по борба, иска да помогне с каквото е възможно. Засега чакаме хубави новини“, заяви за БНТ международният рефер по бора Левент Шен.

През целия ден спортни клубове съобщават болезнени новини. Сред загиналите е футболистът Тенер Кахриман, играч на аматьорския Кахриманмарашистиклауспор.

Волейболът в Турция също бе застигнат от трагедията. В Малатия бе потвърдена смъртта на 27-годишния играч на Ескишехирспор Еминджан Коджабаш, но най-разтърсваща е новината за откритите един до друг съпрузи Бетюлчубан Чакър Бетреатим Чакър.

В същата провинция се води битка за живота на други 15 спортисти, които са под развалините. 11 играчи на втородивизионен волейболен тим и четирима футболисти.

И в тези мрачни часове спортистите показаха, че са готови да помогнат винаги. Играчът на италианския Аталанта Мерих Демирал обяви, че ще продаде на търг фланелки на Кристиано Роналдо, Леонардо Бонучи и Паоло Дибала. Цената им расте с всяка минута, защото средствата ще отидат в помощ на пострадалите.

„Тъкмо говорих с Кристиано, той е много тъжен заради случилото се в Турция“, написа Демирал в социалните мрежи.

А у нас спортната ощественост също не остана безразлична, след като още вчера волейболните шампиони от Хебър изпратиха микробус с помощи за Турция, днес от футболните Миньор Перник и Крумовград обявиха, че ще дарят приходите от домакинските си мачове във Втора лига за пострадалите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: Целта на ЦСКА е да задържи първото място
Филип Филипов: Целта на ЦСКА е да задържи първото място
Шампионът Балкан вкара 109 точки при домакинството си на Шумен в НБЛ
Шампионът Балкан вкара 109 точки при домакинството си на Шумен в НБЛ