НОВИНИ

В очакване на присъда: 12 съдебни заседатели решават изхода на делото срещу Тръмп

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:09, 30.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Без резултат приключи първия ден от заседанието на 12-членното съдебно жури, което решава съдбата на Доналд Тръмп.

Бившият американски президент е обвинен, че през 2016 година - по време на първата му кампания за Белия дом, е платил на порно звездата Сторми Даниелс, за да си мълчи за техни интимни отношения.

"Крайно несправедливо е, че не водя кампания. Седя цял ден в тази стая - от сутрин до вечер, заради лова на вещици на Байдън. Изглежда, че има много свидетели, които не са призовани. И те не са призовани, защото не им е изгодно. Погледнете списъка - има много големи имена, които можеха да бъдат призовани и да ни решат проблема. Да направят така, че да спечелим. Ако имахме честен съдия, това дело щеше да е приключило много отдавна!"

Това каза бившият президент на САЩ Доналд Тръмп след първото заседание на съдебното жури, което трябва да реши виновен или невинен е милиардерът, който отново участва в надпреварата за Белия дом. 12-те заседатели обсъждаха казуса около 4 часа и половина. Поискаха отново да чуят указания от съдията по делото, както и повторно да се запознаят с част от свидетелските показания.

Няма конкретен срок за произнасяне на решение по случая. Най-неприятният за Тръмп сценарий би бил да бъде признат за виновен. Наказанието му - 4 години лишаване от свобода или пробация и глоба. Почти сигурно е, че той ще обжалва. Почти е сигурно, че няма да влезе в затвора, коментират специалисти.

Ако бъде признат за невинен това би било огромна победа за Доналд Тръмп и екипа му, и вероятно ще даде огромен тласък на кампанията му. Ако дори един съдебен заседател не подкрепя нито едно от двете решения, прокурорите ще трябва да решат на какъв етап да върнат делото. Пред сградата на съда в Ню Йорк имаше привърженици и противници на първият американски президент с криминални обвинения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребват цар Фердинанд в двореца "Врана" днес
Погребват цар Фердинанд в двореца "Врана" днес
С валежи и гръмотевици и днес
С валежи и гръмотевици и днес