НОВИНИ

В петък влиза в сила споразумението между Полша и Украйна за транзита на украинско зърно

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:24, 19.04.2023 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Полша и Украйна постигнаха споразумение за транзит на украинско зърно през територията си. Решението влиза в сила от петък, обяви полският земеделски министър Роберт Телус.

От понеделник Полша и Унгария наложи забрана за внос на зърно и хранителни продукти. Словакия ги последва, като там ембаргото влиза в сила от днес. Само Варшава забрани първоначално и транзита. Веднага след забраната Киев и Варшава започнаха преговори, като Украйна обяви, че приоритет е да се отварят транзитните пътища през страната.

"Веднага след затварянето на границите, а дори и преди това, водехме преговори с украинската страна за продължаване на транзита през Полша, но със 100-процентови гаранции, че тези продукти, особено зърното, няма да бъдат складирани тук. Доволен съм, че беше възможно да се договори такъв механизъм, който ще гарантира, че в Полша няма да остане нито един тон зърно", заяви Роберт Телус - министър на земеделието на Полша.

"В резултата на преговорите, които продължиха два дни, решихме, че транзитът през Полша ще бъда позволен от петък. Полската страна ни информира за техническите аспекти на транзита на украински стоки през нейна територия. Убедени сме, че украинските износители ще изпълнят отговорно изискванията", заяви Юлия Свириденко - вицепремиер на Украйна.

Засилва се натиска върху Европейската комисия да намери решение да обезпечи земеделците в Централна и Източна Европа заради вноса на евтино украинско зърно, което подбива техните цени. В понеделник от Брюксел обявиха, че готвят втори пакет от помощи за засегнатите земеделци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започна участието си на тенис турнира в Барселона
Григор Димитров започна участието си на тенис турнира в Барселона
"Питай експерта": Преяждането, диетите и рисковете за здравето
"Питай експерта": Преяждането, диетите и рисковете за здравето