НОВИНИ

В Сената започва процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:21, 09.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започва вторият процес по импийчмънт на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп. Той е обвинен в подстрекаване към метеж в реч преди щурма на Капитолия. При размириците във Вашингтон загинаха петима души, сред които полицай.

В американския Сенат беше постигнато споразумение за рамката на процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп. Лидерът на мнозинството - демократът Чък Шумър, обясни как ще протече процесът.

"Всяка страна ще има достатъчно време да изложи аргументите си. 16 часа в рамките на два дни за мениджърите от Камарата на представителите. Същото за защитата на Тръмп", заяви Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената.

Процесът ще бъде прекъснат в петък следобед и възобновен по същото време в неделя.
Обвинението към Тръмп за подбуждане към бунт беше подкрепено в доминираната от демократи Камара на представителите на 13 януари. За да има присъда е необходима подкрепата на две трети от Сената. Това означава, че към вота на 50-те демократи трябва да се присъединят и 17 републиканци.

Адвокатите на Тръмп призоваха Сената да прекрати процеса по импийчмънт с мотива, че е конституционно опорочен и го определиха като театър.

В щата Джорджия започна още едно разследване срещу бившия президент. Властите проверяват опитите на Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори миналата година.

В телефонен разговор на 2 януари Тръмп се опитал да окаже натиск над щатски секретар да промени изборните резултати на основата на неверни твърдения за изборна измама в щата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е решен проблемът със задължителните PCR тестове за наши сънародници от Босилеград
Все още не е решен проблемът със задължителните PCR тестове за наши сънародници от Босилеград
Фейсбук ще филтрира по-строго подвеждаща информация за ваксините
Фейсбук ще филтрира по-строго подвеждаща информация за ваксините