НОВИНИ

В света: Намаляват новите случаи на COVID-19, но протестите продължават

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:29, 30.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

По света тенденцията за намаляване на новите случаи на заразени с COVID-19 се запазва, падат и все повече ограничения. Въпреки това социалното недоволство не намалява.

Стотици се включиха в протест срещу карантинните мерки и ваксините. Според демонстрантите налагането на подобни изисквания - като носенето на маска например, нарушава правата им. По данни на изследване на Оксфорд от миналата година, значителен брой хора вярват, че COVID-19 е конспирация. В британската столица се проведе и демонстрация срещу противоречив закон за правомощията на полицията по време на протести.

В Белгия - полицията използва лютив спрей, за да разпръсне събралото се множество в един от големите паркове в Брюксел. С масовите сбирки хората показват недоволството си от карантинните мерки.

Освен граждани на Белгия в протеста се включиха и жители на Германия и Нидерландия.

Мащабни протести в Бразилия. Тук недоволството е насочено към президента Жаир Болсонаро, като обвиненията срещу него са, че е подценил пандемията и не може да овладее тежките ѝ последствия. Според демонстрантите той бави и плановете за ваксинация.

"Тук сме, за да протестираме срещу правителството, което извършва геноцид, което използва хората сякаш са в лаборатория, което няма състрадание, човещина към собствения си народ", заяви Нелсън Низебау.

Бразилия е сред най-засегнатите от коронавируса държави. Със своите близо 460 хиляди жертви, тя се нарежда на 2-ро място по смъртност след САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масово бягане с кауза на Гребната база в Пловдив
Масово бягане с кауза на Гребната база в Пловдив
Борис Джонсън се е оженил тайно?
Борис Джонсън се е оженил тайно?