НОВИНИ

Ваксинация или изолация? Как една шампионка прекара 3 седмици в хотелска стая, за да участва на Игрите

Патриция Кумер
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
00:38, 08.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Новини
Слушай новината

След летните Олимпийски игри е Токио, сега и зимните в Пекин преминават в условията на световна пандемия и ограничения, както за спортистите, така и за останалите участници в събитието.

Ваксинация или изолация? Този избор стои пред всички, а всеки сам може да вземе своето решение.

Влизането за Олимпийските игри в Пекин става само след завършен пълен ваксинационен курс или след прекарването на триседмична карантина. Борбата с разпространението на COVID-19 е в огромни мащаби, а мерките са изключително затегнати.

Почти всички участници в игрите избират да се ваксинират, за да избегнат евентуалните пречки в подготовката и в пребиваването си на китайска територия. Но олимпийската шампионка в паралелния гигантски слалом от Сочи 2014 - Патриция Кумер, не е привърженик на ваксината и прекара три седмици в хотелската си стая.

"Тук съм заради сноуборда. Никога не съм гледала на себе си като на борец за свобода или нещо подобно. За мен лично е много важно никой да не казва на другите какво да правят със собствените си тела. Това е нещото, в което вярвам. Когато срещнеш някого на улицата не можеш да му кажеш, че е задължен да се ваксинира. Не можеш, защото нито знае медицинската му история, нито възгледите му. Наистина е опасно да казваш на хората какво да правят, защото няма как да погледнеш в душата на всекиго", заяви Кумер.

"Не се чувствах наказана, още от септември знаех, че ще трябва да премина през период на карантина, за да участвам на Игрите. Живеем в пандемия, такава е ситуацията в момента и всички трябва да се справим с нея. Аз просто подхождам по своя си начин. За мен всичко е наред, защото съм достатъчно креативна. Мога да правя необходимите упражнения тук и да си представям, че съм на сноуборда", добави златната медалистка в сноубординга.

След златния си медал от Зимните олимпийски игри през 2014 година, Кумер участва и на Игрите в Пьонгчанг четири години по-късно, но тогава отпада в осминафиналите.

Сега въпреки триседмичната изолация, 34-годишната швейцарка вярва, че третата ѝ поява на олимпийската сцена може да бъде успешна.

Автор: Калин Гугов, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи ще участват в Пекин във вторник
Четирима българи ще участват в Пекин във вторник
Какви са неволите, свързани с олимпийския транспорт в Пекин?
Какви са неволите, свързани с олимпийския транспорт в Пекин?