НОВИНИ

Вълна от съпричастност към Борис Джонсън от световни лидери и политици

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:31, 07.04.2020
Чете се за: 02:09 мин.
По света

Британският премиер Борис Джонсън е в стабилно състояние и в добро разположение на духа, съобщи говорителят му. Той обаче остава на интензивно лечение в лондонска болница.

След като състоянието му се влоши, снощи около 21 часа българско време Джонсън беше преместен в интензивно отделение, където е подложен на кислородна терапия.

Новината завари британците неподготвени. В седмиците преди да обяви мерките срещу заразата, Борис Джонсън демонстративно се ръкуваше със заразени пациенти в болници и уверяваше, че вирусът не го плаши.

До 27 март, когато самият той съобщи, че е дал положителна проба. С леки симптоми и изолиран на "Даунинг Стрийт" 10, продължи да участва в ежедневните заседания на кабинета.

Всяка вечер британският премиер излизаше пред вратата на резиденцията си, за да аплодира медиците, но в нощта на 5 април беше приет в болница. Министри от кабинета му са категорични, че стриктно е спазвал лекарските предписания по време на карантината си.

Само няколко часа, след като самият той написа в Туитър, че е добре, стана ясно, че е преместен в интензивно отделение.

Спешно възникна въпросът - кой ще управлява?Великобритания обаче, няма вицепремиер - за последно такъв имаше по времето на Дейвид Камерън. Сега, на теория, властта е в ръцете на външния министър Доминик Рааб, който обаче няма реални правомощия.

С характерния си неформален стил, Борис Джонсън винаги е успявал да печели симпатиите дори на тези, които не споделят политическата му визия. Днес от всички страни валяха пожелания за скорошното му оздравяване.

С такова осъмна и паметникът на Уинстън Чърчил - човекът, от когото настоящият премиер винаги е черпил вдъхновение. Обикновени хора и световни лидери изразиха подкрепата си за него в трудния момент.

От заглавните страници на вестниците до британските медици - пожеланията за скорошно оздравяване на Борис Джонсън дойдоха отвсякъде.

Кралица Елизабет Втора изпрати послание на бременната приятелка на Борис Джонсън - Кари Саймъндс и пожела пълно и бързо оздравяване на премиера.

Сред пожелалите скорошно оздравяване са и двамата бивши премиери - Тереза Мей и Дейвид Камерън. Някога Джонсън и Камерън бяха близки приятели, но темата за Брекзит ги превърна в опоненти.

Дейвид Камерън, бивш премиер на Великобритания: Всички се молим за Борис и семейството му. Надявам се скоро да се оправи и да се върне на номер 10, където и той, и всички ние искаме да бъде. Борис е издръжлив, много пъргав и в добра форма. Знам го, изправял съм се срещу него на тенис корта. Сигурен съм, че ще се пребори с това.

Световни лидери също не останаха безразлични. Сред първите, пожелали бързо оздравяване беше американският президент Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Всички американци се молят за възстановяването му. Той е наистина добър приятел. Той е нещо много специално, силен, решителeн, не се предава, не се отказва.

В Туитър реагираха Иванка Тръмп, главният преговарящ на ЕС за Брекзит - Мишел Барние, който също е заразен, както и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Урсула Фон Дер Лайен, председател на ЕК: Моите мисли са с премиера Джонсън и със семейството му тази вечер. Пожелавам му бързо и пълно възстановяване.

Че може да разчита на него, написа в Туитър и българският премиер Борисов.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Отправям цялата си подкрепа на Борис Джонсън, неговото семейство и на всички британци в този труден момент.

Да бъде силен му пожела генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Към пожеланията се присъединиха премиерите на Италия - Джузепе Конте и на Нидерландия Марк Рюте. Владимир Путин изрази увереност, че енергията, оптимизмът и чувството за хумор ще помогнат на Джонсън да пребори болестта.

Тази вечер превърналите се в традиция аплодисменти в 20 ч. британско време, ще бъдат посветени на Борис Джонсън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската банка за развитие със своя програма в подкрепа на бизнеса
Българската банка за развитие със своя програма в подкрепа на бизнеса
Зелена светлина за фермерските и кооперативните пазари
Зелена светлина за фермерските и кооперативните пазари