НОВИНИ

Върнаха открадната творба на Банкси в Париж

върнаха открадната творба банкси париж
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:03, 23.06.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Графити картина на анонимния британски уличен художник Банкси, открадната от театър "Батаклан" в Париж и намерен във ферма в Централна Италия беше върнат на френска територия.

Картината беше открадната в ранните часове на 26 януари 2019 г. и е намерен 18 месеца по-късно

Три години след като творбата на художника на графити Банкси беше открадната от вратата на музикалната зала "Батаклан" в Париж, осем души бяха осъдени за кражбата.

Картината "Тъжно момиче" е изработен с шаблон в памет на 90-те души, убити при терористичната атака в заведението през 2015 г.

През януари 2019 г. банда с качулки го открадна от аварийната врата с ъглошлайфи. Бандата вкарала бял микробус със затъмнени регистрационни номера в алеята, отрязала вратата и отмъкнала шедьовъра.

Стенописът е бил нарисуван на врата, която води към алея, използвана като път за бягство от много от зрителите, които са гледали концерт на американската група Eagles of Death Metal в нощта на нападението през 2015 г.

Седем французи и един италианец на възраст от 31 до 58 години получиха присъди от няколко месеца до четири години затвор - въпреки че част от присъдата ще бъде изтърпяна условно.

Трио на възраст около 30 години призна за кражбата. Четвърти мъж, описан като 41-годишен милионер, спечелил от лотарията, със страст към уличното изкуство, е осъден за това, че им е помогнал да скрият вратата в Южна Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево с временни увеличения на облачността
Предимно слънчево с временни увеличения на облачността
България допусна осма поредна загуба в квалификациите за Световното по футбол за жени
България допусна осма поредна загуба в квалификациите за Световното по футбол за жени