НОВИНИ

Ще се намери ли формулата на властта - вижте последните политически позиции (Обобщение)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:01, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

Правителство без ГЕРБ няма как да има, заяви Деница Сачева. "Продължаваме Промяната" са готови да вземат втория мандат за кабинет. Смятат, че ГЕРБ нямат план за управление. Войната в Украйна поставя тежки разделителни линии между "Демократична България" и БСП, изтъкна Атанас Атанасов. От БСП са на мнение, че е абсурдно бъдещето на българското правителство и на Българското народно събрание да се обвързва по какъвто и да било начин с темата "Украйна". "Възраждане" биха дали подкрепа само ако другите споделят техните виждания.

От ГЕРБ-СДС приветстват декларацията на екипа Паси - Плевнелиев след завършилите консултации, коментира Росен Желязков в предаването "Още от деня". Той допусна, че кабинет без ГЕРБ-СДС навярно може да се състави.

"Навярно може, защото ГЕРБ има 67 народни представители, до 240 имаме мнозинство, но без ГЕРБ не може да има конституционно мнозинство, тоест не могат да се взимат всички онези важни решения, за които досега говорим. Предстоят консултации при президента и всъщност решението за формата на проектокабинета ще се оформи след тяхното приключване. Вярвам, че към края на седмицата ще имаме яснота и за формата, и за посоката", заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Няма как ГЕРБ да е първа политическа сила и да е в изолация, убедена е Деница Сачева.

Деница Сачева: Правителство без ГЕРБ очевидно няма как да се случи

"Правителство без ГЕРБ няма как да се случи. Правителство на малцинството е един краен вариант. Към този момент всички варианти са все още на масата, не са започнали консултациите при президента, така че не трябва да бързаме да предопределяме какво ще бъде решението в следващите седмици. При всички положения ще бъде трудно и пак казвам, че е необходим диалог. Партиите, които в момента не желаят диалог и се занимават единствено и само с политически заклинания, очевидно са безполезни за обществото или не искат да работят за обществото. Готови сме и за управление, готови сме и за избори", заяви в "Денят започва" Деница Сачева.

ГЕРБ нямат план за управление на държавата, смята Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната".

Венко Сабрутев: "Продължаваме промяната" ще направи всичко възможно, за да има стабилност

"Няма да застанем зад ГЕРБ и ДПС. БСП решиха да го направят. Историята показва, че всяка една партия, която се е докоснала до тези токсични партии, е платила своята цена. Ние сме готови да поемем втория мандат, да поемем отговорността на този мандат, доказали сме се във времето като партия, която може да прави преговори с други партии, да прави коалиционни споразумения, които са за България", заяви Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната" в студиото на БНТ1.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов не изключва да се стигне до трети мандат за съставяне на кабинет.

Атанас Атанасов, ДБ: Много му се иска на Бойко да ни прегърне, няма да се случи това

"Нагласата към този момент е, че отиваме на избори. Дано да има изненада. Коалицията, която управляваше 7 - 8 месеца страната, беше създадена през декември миналата година, преди да започне войната. Войната сложи тежки разделителни линии. Ние няма как да сме заедно с БСП, които са против всякаква помощ за Украйна и на практика защитават интересите на Русия. Бихме подкрепили правителство, на практика, само с втория мандат, но не без условия", каза Атанас Атанасов в "Денят започва".

От БСП вярват, че старите коалиционни партньори може да се съберат пак, ако националния интерес е изваден на първо място.

"Винаги може да бъде намерен диалог, а по отношение на темата Украйна е абсурдно бъдещето на българското правителство и на Българското народно събрание, работещо, да се обвързва по какъвто и да било начин с темата за Украйна. Други са приоритетите в момента пред българското общество. Ако стъпим на тези приоритети, мисля, че разговорите биха се получили далеч по-успешно. Аз се надявам, че още с втория мандат може да бъде сформирано правителство", коментира Атанас Зафиров от "БСП за България".

"Възраждане" искат третия мандат и са готови със състав на кабинет. Очертаха и условията, при които биха дали подкрепа за друг.

"Нека да кажа нещо еретично: Защо да не получат подкрепата на "Възраждане", ако споделят нашите виждания. В крайна сметка, ние би трябвало да се обединяваме, около принципи и програми, а не около личности и имена на партии. Ако ние получим подкрепа за нещата, които считаме за важни: за Еврозоната, за защита на териториалния суверенитет на България, за вдигане на санкциите срещу Русия, не виждаме никакъв проблем да подкрепим, което и да е правителство", каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

Позицията на "Български възход" остава непроменена, а именно, че най-голям шанс за кабинет има с третия мандат.

Парламентът се събира на извънредно заседание още утре.

По темата работиха: Милена Кирова и Александър Марков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест след смъртта на момичето, пометено от 18-годишен шофьор в Шумен, ексклузивни кадри от катастрофата
Пореден протест след смъртта на момичето, пометено от 18-годишен шофьор в Шумен, ексклузивни кадри от катастрофата
България се сбогува с един от най-големите си писатели - акад. Антон Дончев
България се сбогува с един от най-големите си писатели - акад. Антон Дончев