НОВИНИ

Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ няма доверие на външния министър за отношенията с България

Александър Марков
от Александър Марков
15:49, 12.01.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
вицепремиерът европейските въпроси рсм доверие външния министър отношенията българия
Слушай новината

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров обяви, че няма доверие на външния министър на страната Буяр Османи относно решаването на отворените въпроси с България.

Димитров се разделя с поста си в новия кабинет на Димитър Ковачевски, а Османи остава външен министър. Димитров посочва, че самият той е бил пречка пред решаването "на спора" с България на всяка цена, и то по лош начин за РСМ.

По думите му в Протокола 5+1, по който Скопие и София работят през последните няколко месеца, Скопие е постигнал единна позиция относно българските искания и е поставил на своя страна едно свое: в Протокола София да посочи, че ще одобри началото на преговори на югозападната ни съседка с ЕС.

Димитров тълкува като успех факта, че в заключенията на ЕК, потвърждаващи готовността на страната му да започне преговори с ЕС, никъде не се споменава изискването на България българите да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония. Димитров посочва, че с исканията си в 5+1 България се меси директно във вътрешните работи на страната му и отново подчертава, че езикът и идентичността са червените линии, по които РСМ няма да преговаря.

От началото на преговорите България не е поставяла въпроса за езика и идентичността, нито ги оспорва, съгласявайки се с правото на самоопределение на всички народи и правото им да говорят на официалния език съобразно Конституцията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу зеления сертификат пред парламента (Снимки)
Протест срещу зеления сертификат пред парламента (Снимки)
Напрежение и зад вратите на парламента
Напрежение и зад вратите на парламента