НОВИНИ

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

виена отново добрият град живеене света
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:25, 22.06.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Виена отново беше обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит", според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих беше на трето място миналата година, а сега заема шестото.

В първата десетка няма германски град. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място. Пред него е Париж. Според авторите на проучването, големите демонстрации срещу пенсионната реформа са занижили ранкинга на френската столица, която миналата година беше 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изследването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

В коментар вестник "Курир" пише:

"Какво отличава Виена от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност."

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живота, потребностите на градското население винаги трябва да бъдат поставяни на преден план.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриен Манарино, Карлос Алкарас и Алекс де Минор продължават към четвъртфиналите на турнира по тенис в Куинс
Адриен Манарино, Карлос Алкарас и Алекс де Минор продължават към четвъртфиналите на турнира по тенис в Куинс
Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен
Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен