Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Вижте организацията на протестите пред Народното събрание в периода 21-23 юни

от БНТ
18:06, 20.06.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
вижте организацията протестите народното събрание периода юни
Снимка: Архив
Слушай новината

11 уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21 - 23 юни са получени в Столична община съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите.

5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии – това са политическа партия движение „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са:

  • срещу смяната на Никола Минчев;
  • в подкрепа на правителството на Кирил Петков;
  • против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството;
  • за европейска България без мафия;
  • срещу високите цени на горивата;
  • за компенсации за високите цени на енергоносителите;
  • защита на българския национален интерес в Македония

Дирекция „Сигурност“ на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление.

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи, предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Мероприятията са съгласувани по следния начин:

На 21 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

От Столичната община напомнят, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите участниците в тях не могат да носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; граждани, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов в ЦСКА 1948 се закани на Левски
Нов в ЦСКА 1948 се закани на Левски
Националите по ръгби останаха в дивизия "Трофи" след две важни победи в Будапеща
Националите по ръгби останаха в дивизия "Трофи" след две важни победи в Будапеща