НОВИНИ

ВКС постанови 11 години затвор за пастира, убил 73-годишен мъж в с. Зайчино ореше

съдът отказа пусне ареста мъж убил баща
bnt avatar logo
от БНТ
10:29, 12.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

След окончателно решение на Върховния касациовен съд подсъдимият Герчо Рангелов ще изтърпи наказание от 11 години лишаване от свобода за убийството на 73-годишния Камен И. в шуменското село Зайчино ореше през 2018 г.

ВКС потвърждава присъдата, постановена от Апелативния съд във Варна през септември миналата година. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Герчо Рангелов срещу решението на Апелативния съд. Случаят е върнат на първоинстанционния съд за ново разглеждане. С присъда от 15.12.2021 г. на Окръжен съд – Шумен Герчо Рангелов е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 118, вр. чл. 115 от НК (умишлено убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида) и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 5 години.

С новата присъда от 2022 г. на Апелативен съд – Варна е отменена първоинстанционната, като подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 115 от НК (убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин), и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 11 години.

В касационната жалба се изтъкват доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание. Отправя се алтернативно искане за оправдаване, намаляване размера на наложеното наказание или връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Варна.

Според тричленния състав на ВКС не са допуснати твърдените съществени нарушения на процесуалните правила и на материалния закон. Не е налице и третото касационно основание – за явна несправедливост на наложеното наказание.

Касационният състав не приема за основателно твърдението, че апелативният съд изцяло е изградил фактическите си изводи само въз основа на обясненията на подсъдимия. Върховните съдии сочат, че правилно и подробно мотивирано апелативният съд е изключил от доказателствената съвкупност тези части от свидетелските показания на полицейските служители, в които те преразказват съобщеното им от подсъдимия Рангелов при проведените оперативни беседи във връзка с направените от него самопризнания. В останалата част показанията на служителите на полицията са годен източник на доказателства и съдът ги е ценил с доверие по отношение на личните възприятия на свидетелите.

ВКС не приема за основателна и тезата на касатора за липсата на достатъчно преки и косвени доказателства за съпричастността на подсъдимия към умъртвяването на Камен И., като сочат, че долните инстанции са събрали както преки, така и косвени доказателства досежно авторството на подсъдимия. В касационните мотиви се констатира, че съдът е приобщил към материалите по делото обясненията на подсъдимия, дадени в посочени в тези мотиви разпити на досъдебното производство, като аргументирано ги е кредитирал относно механизма на извършване на деянието и авторството на подсъдимия. Даденият кредит на доверия на тези доказателствени източници е следствие от извършена от контролирания съд проверка с останалите доказателствени източници и способи за доказване.

Върховните съдии намират, че не е налице и третото касационно основание – явна несправедливост на наложеното наказание. Последното е справедливо определено, тъй като отговаря на обществената опасност на конкретното деяние и на конкретния извършител.

Вижте цялото съобщение на ВКС тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален фонд ще финансира проекти за туристически маркировки
Специален фонд ще финансира проекти за туристически маркировки
В Сърбия посрещнаха баскетболните национали с викове: "Шампиони, шампиони"
В Сърбия посрещнаха баскетболните национали с викове: "Шампиони, шампиони"