НОВИНИ

Владислав Панев, ДБ: Със сигурност отиваме на нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 17.01.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Според мен вследствие на решението на президента почти със сигурност отиваме на нови парламентарни избори. Това заяви в "Още от деня" съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев.

"От заявките, които слушаме от отделните политически сили, оставам с впечатлението, че няма никакви шансове за реализация на третия мандат".

Той коментира, че шансовете да подкрепят правителство на БСП са малки, защото различията на ДБ с левицата са станали все по-отчетливи в този парламент. Подчерта, че националните съвети на партиите в ДБ ще вземат окончателно решение.

"Ясно е, че и предварителните заявки преди третия мандат бяха, че трети мандат в БСП означава нови избори, защото много трудно може да се състави мнозинство около тях", каза той.

Рискът от нови избори е голям, посочи Панев, но коментира, че настоящото НС е "най-популисткото от 1997 г." Като причина посочи, че всяка седмица се приемат закони, декрети и решения, които не биха били приети в нормална обстановка. Някои от взетите решения дори са глупави, посочи още той.

"Планът за възстановяване, решението за нови блокове за АЕЦ "Козлодуй". Наистина в момента имаме проблеми в енергетиката, но те трябва да се решават буквално тази година. Предоговарянето на Плана за възстановяване по принцип е много трудно да се осъществи, освен ако не е по схемата "получаваме нещо - даваме нещо".

Според Панев е възможно още тази година да затворим най-замърсяващите ТЕЦ-ове, срещу които се бунтуват и хората в населените места. Посочи, че вредните емисии не са намалели, а са се увеличили с 50%, а срокът за затварянето на централите до 2038 г. може да се съкрати. В момента въглищните ни централи работят на загуба, а занапред, когато паднат цените на тока, печеливши ще бъдат ВЕИ-тата, смята депутатът.

"Себестойността на едно ВЕИ в момента е 65 лв./MWh, това ми го говорят работодателите. Себестойността на тока от въглища е 300-350 лв./MWh - два пъти над пазарната цена. През следващите години според мен трябва да инвестираме ударно в точно тези тесни места - съхранението и електропреносната система".

Владислав Панев коментира и акциите на прокуратурата от миналата седмица. Според него държавното обвинение се е задействало, за да подтикне президента да не даде третия мандат на ДБ. Причината, според него, е че интересът на прокуратурата е да няма парламент, за да не бъдат приети законопроектите за ограничаване правомощията на главния прокурор.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович: Не мога да искам по-добър старт
Новак Джокович: Не мога да искам по-добър старт
Български евродепутати призовават за единна стратегия с Гърция и Румъния за въглищата
Български евродепутати призовават за единна стратегия с Гърция и Румъния за въглищата