НОВИНИ

ВМА с нова система за наблюдение на пациенти в домашни условия

вма нова система наблюдение пациенти домашни условия
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 15.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

България се превръща в първата страна в света със система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия.

Военно-медицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия. Тя е разработена от българска компания и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри.

Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ. Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

Благодарение на тази нова разработка България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.

Защо е важна оксиметрията?

Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.

Новата система включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.

Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване.

В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Националните кръгове на олимпиадите ще се проведат на 27 и 28 юни
Националните кръгове на олимпиадите ще се проведат на 27 и 28 юни
Заловиха 18-годишен, потрошил стълб с камера за видеонаблюдение в Бургас
Заловиха 18-годишен, потрошил стълб с камера за видеонаблюдение в Бургас