НОВИНИ

Волейболният национал Жасмин Величков: Вярвам, че ще успеем да спечелим еврокалификацията

волейболният национал жасмин величков вярвам успеем спечелим еврокалификацията
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 09.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Жасмин Величков бе селектиран за лагера на националния отбор по волейбол за мъже под 20 години в Стара Загора. Младият талант говори пред сайта на федерацията за подготовката и очакванията от европейската зонална квалификация този уикенд в Румъния.

Величков е едно от имената в българския волейбол, което заслужава внимание и дава сериозна заявка за големи професионални успехи в бъдеще. Едва на 16 години той е част от мъжкия състав на Берое 2016. През миналата година Величков бе с огромен принос за достигането до финал на европейското първенство за мъже под 17 години и спечелените сребърни медали, както и за балканската титла в същата възраст. В края на 2023 г. волейболистът на Берое 2016 взе участие в няколко микро лагера на националния тим под 18 години, включително лагера в Италия, който се проведе в Рим в навечерието на Нова година.

Въпреки натоварената програма покрай празниците, за младият състезател няма време за почивка и след тях. Той получи повиквателна за по-голямата възраст – мъже под 20 години, и се присъдени към лагера на отбора в Стара Загора още на 2 януари.

"Нямам затруднения за лагера на тима. Всички момчета ми помогнаха с адаптацията и съм им много благодарен за това. Подготовката минава на голяма скорост, защото до квалификацията няма много време. Вярвам, че ще успеем да спечелим", каза Величков.

Националният ни отбор под 20 години започва с двубой срещу Черна гора участието си в първата европейска зонална квалификация (11-13 януари). Домакин е Румъния, като турнирът ще се проведе в Олимпийски комплекс "Сидни 2000" в Изворани. Тимът, воден от селекционера Мирослав Живков, в три поредни дни ще се изправи последователно срещу Черна гора, Турция и домакинът Румъния. След изиграване на мачове "всеки срещу всеки" квота получава завършилият на първо място в крайното класиране.

"Няма голяма натрупана умора. Всичко това е един безценен опит. Мъжкият волейбол много ми помага и благодарение на него при по-големия национал схемите за игра са ми познати. Винаги желая максимално високо класиране. Пожелавам си на края на всички състезания, като си направим равносметка, да сме щастливи от работата, която сме свършили", каза още Жасмин Величков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Левски посреща Монца, който пристигна в София с кадрови проблеми
Волейболният Левски посреща Монца, който пристигна в София с кадрови проблеми
Кучешкото месо излиза от менюто на южнокорейците
Кучешкото месо излиза от менюто на южнокорейците