НОВИНИ

Вотът на българите във Великобритания, Испания и САЩ

вотът българите великобритания испания сащ
bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 09.06.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Евроизбори 2024
Слушай новината

Българите в чужбина гласуват за български парламент, а право на вот за европейския имат само гласоподавателите, които живеят на територията на страните от ЕС. Ето какви са очакванията на сънародниците ни в Лондон, Берлин, Барселона и отвъд океана.

До обяд в 118 секции във Великобритания са гласували близо 7 000 наши сънародници. В следобедните часове активността е осезаемо по-голяма. Има съобщения за неработещи машини, но гласуването там е продължило само с хартиени бюлетини. Само в 4 секции тук в посолството може да се гласува и за европейски парламент.

В Чикаго където e най голямата българска колония отвъд океана. Кореспондентът на БНТ в Чикаго - Симеон Гаспаров е в една от 7-те секции в града - център Малката България , която е в един от най гъсто населените райони на Чикаго с наши сънародници.

Освен там, българите в Чикаго ще могат да гласуват в секциите на магазина за храни "Малинчо", библиотека "Магура", център българика и др.

Общо 55 секции ще има в Съединените щати. Първи отвориха врати в Ню Йорк, а час по-късно в Чикаго, а в Калифорния и западното крайбрежие два часа по късно.

Не се очаква голяма избирателна активност, защото учебната година завърши и много от имигрантите ни отвъд океана са на семейна ваканция.

Според председателят на секцията Даниел Дженев между 10 000 и 13 000 българи отвъд океана се очаква да упражнят правото си на глас в тези избори.

За европейски парламент нашите сънародници ще могат да гласуват в посолството ни във Вашингтон и консулствата отвъд океана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Киприан гласува в Охрид
Митрополит Киприан гласува в Охрид
Съмнения за организиран превоз и манипулиране на вота във Видин
Съмнения за организиран превоз и манипулиране на вота във Видин