НОВИНИ

Врачанският митрополит Григорий е избран за наместник-председател на БПЦ

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:40, 19.03.2024 (обновена)
7827
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Врачанският митрополит Григорий ще бъде наместник- председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх. В същото време една от най-силните спрягани кандидатури за патриарх, тази на пловдивския митрополит Николай, беше оттеглена.

Самият митрополит заяви, че не желае да бъде "включван като кандидат за патриарх" заради агресията на медии и експерти срещу него. От синода потвърдиха, че решението е окончателно, тъй като митрополит Николай писмено е заявил волята си.

По всичко изглежда, че броят на митрополитите, които имат право да бъдат избрани за патриарх, намалява от 9 на 8. Късно вчера пловдивският митрополит Николай обяви, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриарх заради агресията срещу него. Той се възмути от "медийните интриги и инсинуациии около наследяването на патрирашеския престол" и обяви, че се води война срещу вярата и църквата.

Казва, че "експерти", сред които агенти на Държавна сигурност, са започнали както през 2013 г. отново да кадруват следващия български патрирах. Днес митрополит Киприан обясни, че решението на митрополит Николай е окончателно.

"Това е неговата воля, това е негово лично желание и негово виждане, което беше представено на заседание на Светия синод", каза Старозагорският митрополит Киприан.

БНТ: Ако някой го номинира по-късно, може би той ще се откаже?

Митрополит Киприан: Не може да се номинира, тъй като той вече си даде отвод за патрирашеския престол. Всеки има свободна воля, някой поради възраст, друг поради заболяване.

БНТ: И това е окончателно?

Митрополит Киприан: Кое? Че митрополит Николай няма да участва в избора. Ами той го заяви писмено и го потвърди в Светия синод.

Митрополит Антоний пък подкрепи митрополит Николай като каза, че го познава отдавна, бил му е викарий и сега се вижда какво е направил в Пловдивска епархия с твърда вяра и любов.

"Той изрази това свое разочарование, което вижда в тези, които като че ли из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на ДС, които се опитваха през годините да манипулират, да държат в своите ръце БПЦ и виждаме техните деца на екраните на медиите, които говорят като че ли изкарват своите страхове напред и ги вменяват на нашия народ - едва ли не, ако Пловдивският митрополит стане патриарх, църквата какво ли ще се случи с нея".

Днес само за около половин час и с пълно единодушие Светият Синод реши:

"За наместник-председател на БПЦ-Българска патриаршия единодушно беше избран Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий", каза Старозагорският митрополит Киприан.

БНТ: А Софийска епархия кой ще управлява?

Старозагорски митрополит Киприан: Наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява задълженията и на Софийски митрополит.

Преди 11 години, след смъртта на патрирах Максим, наместник-председател беше вече покойният Варненски митрополит Кирил, а Софийска епархия управляваше Пловдивският митрополит Николай. Тоест, постът беше разделен на две.

Врачанският митрополит Григорий беше избран за митрополит преди седем години. Преди това беше викарий на патрирах Максим и игумен на Троянския манастир. Завършил е Богословсикя факултет на Атинския университет. Наскоро заедно с митрополит Йоан се извини, че е гласувал за спорната наредба на Синода за избор на митрополити.

До четири месеца митрополит Григорий трябва да организира Църковно-народния събор, на който от трима кандидати ще се избере един. Трима митрополити не могат да бъдат избрани, защото нямат 50 години. Един няма пет години на поста. Сливенски митрополит ще бъде избран, но той не може да бъде кандидат за патриарх най-малкото, защото няма да има пет години на поста.

Епархийският избор ще бъде на 19 май, а митрополитите ще гласуват на 26 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битки с брашно превзеха Гърция
Битки с брашно превзеха Гърция
Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов
Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов