НОВИНИ

Връщат учениците в почти всички училища в областите Русе, Пловдив и Благоевград

връщат учениците почти всички училища областите русе пловдив благоевград
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 23.11.2020
Чете се за: 03:40 мин.
У нас

Учениците от 5-и до 12-и клас отново - на училище. За част от децата дистанционно обучение остава. В зависимост от заболеваемостта на ученици и преподаватели, онлайн уроците са удължени до края на месеца.

Присъствената форма на обучение от днес се възстановява в почти всички училища в Русенска, Пловдивска и Благоевградска области.

В област Благоевград повечето училища обаче ще приемат само 50% от учениците си в класните стаи, а останалите ще учат дистанционно. В Пловдив областният кризисен щаб днес отново ще обсъжда как ще се учи в региона. Редица училища в страната подготвят графици за редуване на присъствената и електронната форма на обучение. В Русе учениците от 5-и, 6-и, 7-и клас остават следващите две седмици вкъщи онлайн, а плановете са след това да влязат в клас.

След дълги разговори директорът на училище "Йордан Йовков" в Русе успява да убеди родителите, че децата им трябва да са с маски в час.

"Да, имаше такива, които, разбира се, не бяха съгласни с взетите мерки, но след разговори, включително и с мен, успяхме да убедим родителите, че това е добре за опазване на живота и здравето и на учениците, и на колегите", казва директорът на СУ "Йордан Йовков" Кремена Кръстева.

"Моето мнение е, че маската предпазва. Така или иначе виждате какво става в болниците също от неносене на маска. Ако искат същото да стане и с учителите,нека", смята родителят Мартин Ненков.

Част от учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат в училище днес

Близо 100 учители от Русенска област са заразени с COVID-19 или са под карантина. Затова три училища ще продължат обучението онлайн. Това са Математическата гимназия и Професионалната гимназия по облекло в Русе и началното училище в село Хотанца.

"Русенските училища от тази седмица започват да изготвят графици за т.нар. хибридно редуване на обучението от разстояние в електронна среда и присъствено обучение. Тази възможност се дава от Министерството на образованието, за да се намали броя на учениците в училище", заяви Росица Георгиева - началник на РУО-Русе.

При засилени мерки се връщат в клас част от учениците в Русе

Заради много заболели учители в община Благоевград в няколко от основните училища присъствено се обучават само учениците от първи клас. В част от гимназиите в града пък е взето решение в класните стаи да се завърнат 8-и и 12-и клас, а останалите да учат дистанционно поне още седмица.

В Асеновград учителите настояват онлайн обучението да се удължи. От Регионалното управление на образованието уточниха, че всеки директор има възможност да прецени дали обучението да продължи онлайн или присъствено. В Асеновград пет училищата са получили разрешение от образователния министър за провеждане на дистанционни занимания. В Първомай също продължават обучение в онлайн среда. В Пловдив електронно обучение се провежда в две училища, а в Карлово в едно.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване
Борисов: Трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС и Пакета за възстановяване
Тръмп е шампион на Северна Ирландия за трета поредна година
Тръмп е шампион на Северна Ирландия за трета поредна година