НОВИНИ

Време е за новия сезон в Първа лига

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:14, 08.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
време новия сезон първа лига
Слушай новината

По-малко от две месеца след края на последния шампионат българската Първа лига се завръща, а два двубоя ще поставят началото на сезон 2022/23 в родния футбол днес.

През новата кампания първенството се завръща към формата с 16 участници, но въпреки това запазва плейофите. Това означава, че след 30-те кръга от редовния сезон отборите ще бъдат разделени на три групи, като най-добрите шест отново ще си оспорват титлата и местата в евротурнирите.

Класиралите се между 7-мо и 10-то място пък ще се борят за участие в баража, даващ право на участие в турнира Лига на конференциите. Останалите шест тима ще играят в мачовете, които ще определят кой ще остане в Първа лига и кой ще трябва да се прости с елитния си статут.

Шампионатът ще бъде пряко повлиян и от Световното първенство по футбол в Катар през зимата, като последните мачове за 2022 година ще бъдат изиграни в уикенда 11-13 ноември, а след това първенството ще се завърне за своя пролетен дял чак през февруари 2023 година.

Началото на сезона е днес следобед от 18.30 часа в Пловдив, където местният Ботев посреща един от новаците в елита Хебър Пазарджик. Бронзовите медалисти от предишната кампания са амбицирани за силно представяне и през новия сезон и макар за момента да са без капитана си Тодор Неделев ще влязат в мача с пазарджиклии в ролята на фаворит. От другата страна тимът на Хебър е с нов треньор, след като Николай Митов напусна, а на негово място дойде италианецът Фулвио Пеа.

Малко по-късно от 21.00 часа пък Лудогорец ще стартира атаката на 12-та си поредна титла с гостуване на друг от новаците в елита Септември София. "Орлите" със сигурност ще търсят успешно начало на кампанията, въпреки че част от мислите им със сигурност ще бъдат насочени към предстоящия реванш срещу Суитеска от квалификациите на Шампионската лига. Отборът на Септември пък ще бъде амбициран да се представи силно в елита след тригодишно отсъствие. Съставът, воден от Славко Матич, разполага основно с млади футболисти в редиците си, но не липсват и опитни имена като Илия Миланов и Валери Божинов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Демерджиев: Забавеното извеждане на Георги Семерджиев позволява на защитата му да развие различни версии
Иван Демерджиев: Забавеното извеждане на Георги Семерджиев позволява на защитата му да развие различни версии
Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофа очаква максимална присъда за Георги Семерджиев
Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофа очаква максимална присъда за Георги Семерджиев