НОВИНИ

Всеки четвърти човек у нас е висшист, сочат данните от националното преброяване

всеки четвърти човек нас висшист данните националното преброяване
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 31.10.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки четвърти човек у нас е висшист, показват данните на НСИ от последното преброяване на населението. От статистическия институт изпратиха доклад, в който посочват резултатите от последното преброяване на населението по отношение на образованието и икономическата активност на населението.

Образование

Броят на хората с висше образование у нас е 156 000, което е увеличение с 5.9% спрямо последното преброяване. Увеличава се и разликата между завършилите висше образование по пол. Относителният дял на жените с висше образование достига 29.3%, а на мъжете - 21.5%. В градовете има три пъти повече висшисти, отколкото в селата.

В регионален аспект най-висок е относителният дял на висшистите в област София (столица), следвана от областите Варна и Пловдив, а най-нисък е в областите Разград, Търговище и Кърджали.

Продължава положителната тенденция на намаляване на лицата с ниско или без никакво образование, отбелязват от НСИ. Завършилите начално образование са 353500; започналите, но незавършили начално образование са 271 700. Над 41 000 обаче никога не са посещавали училище.

В регионален аспект най-нисък е делът на лицата с начално и по-ниско образование в областите Габрово (7.4%), Перник и София (столица), а най-висок е в областите Сливен, Кърджали и Силистра.

Грамотност на населението

Докато през 1893 г. 80.1% от населението на 9 и повече навършени години е било неграмотно, то този дял спада до 1.3% през 2021 година. Делът на неграмотното население е по-висок в селата, отколкото в градовете, като най-висок е относителният дял на неграмотните в областите Сливен, Кърджали и Ямбол, а най-нисък е в област София (столица) - 0.4%.

Заетост и безработица

Всички данни се отнасят до положението на лицата на пазара на труда през седмицата, предхождаща критичния момент на преброяването – 31 август – 6 септември 2021 година и обхваща всички лица на 15 и повече навършени години, които са заети или безработни през наблюдавания период.

Данните от последното преброяване сочат, че в страната има 2 953 937 икономически активни лица или 45.3% от населението на страната. От тях 2 661 292 са заети, а 292645 са безработни. С най-висок коефициент на икономическа активност е област София, следвана от Габрово и Перник. Най-нисък е този показател в областите Кърджали, Силистра и Сливен.

Коефициентът на заетост е най-висок в областите София (столица), Габрово и Варна, а най-нисък - във Видин, Силистра и Кърджали. Общо в 21 области този показател е по-нисък от средния за страната.

Продължава и тенденцията на повишаване на образователния статус на заетите лица, посочват от НСИ. През наблюдавания период с висше образование са 39.3% от заетите - увеличение с 6.6 процентни пункта спрямо 2011 г. Образователният статус на заетите жени е по-висок в сравнение с този на заетите мъже. Делът на жените с висше образование от всички заети жени е 47.5%, съответно 31.4% при мъжете.

287 хиляди са безработните лица на възраст между 15 и 64 години. По възрастовите коефициенти на безработица показват, че най-висок е делът на безработните във възрастовата група 15 - 19 години (36.1%). С нарастване на възрастта стойността на показателя намалява.

Коефициентът на безработица е най-нисък в областите София (столица) - 4.6%, Габрово - 7.4%, и Пловдив - 8.1%, а най-висок е във Видин - 20.1%, Силистра - 18.1%, и Търговище - 17.7%. В седем области този показател е по-нисък от средния за страната.

Целия доклад на НСИ можете да видите ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна висока оценка за Везенков в Евролигата
Поредна висока оценка за Везенков в Евролигата
Виктория Томова се изкачи с три позиции до рекордното за нея 89-о място в ранглистата на WTA
Виктория Томова се изкачи с три позиции до рекордното за нея 89-о място в ранглистата на WTA