НОВИНИ

Всеки ден 10-15 села във Варненска област са на воден режим

част радомир преминава строг воден режим
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
13:31, 23.07.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Всеки ден 10-15 села във Варненска област са на воден режим. Причината е изчерпването на местните водоизточници, които захранват населените места, заради високите температури и липсата на валежи през последния месец. Това заяви управителят на ВиК – Варна инж. Веселин Русев след среща с кметове на общини във Варненска област, които са най-засегнати от безводието. Русев посочи, че единствено във Варна и близки населени места, които се снабдяват с вода от магистралния водопровод, няма проблем с водоподаването това лято, като увери, че в момента водоподавене има във всички населени места в областта.

Кметовете са се обединили около тезата, че единствено чрез сътрудничество между местната и централната власт ще могат да се решат тежките проблеми във ВиК сектора на Варненска област. Те настояват за промяна на начина на финансиране на водните проекти от държавата и искат бърза писта за одобрение на общинските ВиК проекти. Прогнозата е, че в следващите години, във връзка с високите температури и недостатъчните валежи, осигуряването на достатъчно водни ресурси за населените места ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред местната власт. В района на Варна от безводие страдат малките общини и населени места, където довеждащата инфраструктура е остаряла и често дава аварии. В същото време подземните водохващания са почти изчерпани.

Според кмета на община Аврен Емануил Манолов, хората вече не са склонни да се ограничават в потреблението на вода, имат басейни, мият си колите и поливат обилно зелените площи в дворовете си. Това е довело до многократно увеличение на потреблението на вода в общината през последните няколко години. Друг проблем е нарастването на населението в селата от община Аврен, процес който се наблюдава след ковид пандемията. Русев съобщи, че общините Долни Чифлик, Аврен и Девня вече имат готови ВиК проекти, като в Аврен вече се подменят тръби на довеждащ водопровод.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публикуваха резултатите от допълнителните НВО за 7. клас
Публикуваха резултатите от допълнителните НВО за 7. клас