НОВИНИ

Всеки втори европеец е гласувал на евроизборите

всеки втори европеец гласувал евроизборите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:55, 09.06.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

51% е избирателната активност за целия Европейски съюз. Това означава, че над 180 милиона европейци са упражнили правото си на глас. При предишните избори за Европейски парламент през 2019 година избирателната активност на Стария континент беше 50,66%.

Изборите за Европейски парламент вече приключиха в няколко страни от ЕС.

В Австрия данните сочат изборна победа за Австрийската партия на свободата.

В Белгия крайнодясната партия "Вламс беланг" остава втора на днешните избори за Федерален и Европейски парламент в Белгия, както и за регионални власти, съобщиха местни медии, като се позоваха на предварителни данни от около 30 на сто от преброяването на бюлетините.

В Германия ХДС/ХСД води в изборите за ЕП в Германия, а "Алтернатива за Германия" печели второто място, сочат екзитпол проучванията.

Управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота, според екзитпол.

Първите екзитполове в Дания сочат различни победители.

Данни от екзитпол проучвания не бяха обявени в Литва след края на изборния ден. От Централната избирателна комисия на страната съобщиха, че първите резултати ще излязат в полунощ.

Проевропейската коалиция "Зелени леви" - Партията на труда в Нидерландия печели най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените тази вечер предварителни резултати на сайта на Европейския парламент към 18:24 ч.

Екзитполовете в Полша сочат, че "Гражданска коалиция" на премиера Доналд Туск получава 38,2 процента от подадените гласове на изборите за Европейски парламент, а опозиционната "Право и справедливост" на Ярослав Качински – 33,9 на сто.

Съюзът между управляващите Социалдемократическа и Национално-либерална партия в Румъния ще има най-много места в Европейския парламент. Той получава 54 процента, показва екзитполът на CURS - Avangard, разпространен от румънската национална телевизия, веднага след затварянето на избирателните секции в страната.

Във Финландия Националната коалиционна партия взема най-голям дял от гласовете на гласувалите предварително на европейските избори. Това показват най-новите, първоначални данни на финландското министерство на правосъдието, които обаче по всяка вероятност ще претърпят промени, тъй като са базирани на 53,7 процента преброени бюлетини от предварителното гласуване в страната, проведено от 29 май до 4 юни.

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. На второ място, с 15,2 процента, е листата на Валери Айе от коалицията "Нужда от Европа", в която участват "Ренесанс", Демократичното движение, "Хоризонти", Радикалната партия и Съюзът на демократите и независимите.

Според екзитполовете в Хърватия управляващата Хърватска демократична общност (ХДО) е получила най-много гласове на изборите за Европейски парламент (33,74 процента), което ще й донесе шест мандата. На второ място е коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия с 27,81 процента или четири мандата.

Екзитполът на шведската национална телевизия Ес Ве Те 1 сочи, че Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСРП) печели изборите за Европейски парламент в Швеция с 23,1 процента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова партия в парламента според паралелното преброяване на "Галъп" при 98%
Нова партия в парламента според паралелното преброяване на "Галъп" при 98%
Продължителна нощ на броене предстои в Хасково
Продължителна нощ на броене предстои в Хасково