НОВИНИ

Япония е вторият отбор, гарантирал си участие във финалния турнир на "Били Джийн Кинг къп"

Освен Наоми Осака, други две победителки от Големия шлем започнаха победоносно.

наоми осака елиминира елизабета кочарето класира втория кръг маями
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:34, 13.04.2024
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Победителките в турнирите от Големия шлем Наоми Осака, Ига Швьонтек и Ема Радукану постигнаха победи за страните си в квалификационния кръг за място на финалите на "Били Джийн Кинг къп".

Осака вкара 15 аса, за да победи с 6:2, 7:6 (5) Юлия Путинцева от Казахстан. За четирикратната шампионка в Шлема това е първи мач в отборната надпревара от февруари 2020-а година насам. Осака, която роди детето си през юли, спаси всичките три точки за пробив, които имаше като предизвикателство. Освен това тотално доминираше в уинърите – 31:16.

Победата на първата ракета на Япония стимулира и следващата представителка на домакините на мача в Токио – Нао Хибино, която не остави никакви шансове на Анна Данилина с 6:1, 6:0.

Малко по-късно Хибино постигна и втора победа на сингъл – 6:4, 3:6, 7:6 (9:7) над Путинцева и така гарантира успеха на японския отбор, повеждайки с 3:0.

Така японките стават втори отбор, който вече си гарантира участие във финалния турнир през ноември в Севиля (Испания) след Австралия, която отнесе Мексико с 4:0.

Австралия, която е два пъти финалист в последните пет години, ще се опита да спечели първа титла от 1974-та година насам.

Осем отбора от квалификациите ще играят там, като те допълват съставите на шампионките от Канада, домакините от Испания, финалистките от 2023-та година Италия, както и съставът на Чехия, получил уайлд-кард.

В Бийл (Швейцария) Ига Швьонтек проби пет пъти Симона Валтерт, за да спечели 6:3, 6:1 и да победи за Полша. След като трикратната шампионка от Ролан Гарос и веднъж от US Open даде преднина на гостенките, Магдалена Френх увеличи аванса им с 6:7 (8), 7:5, 6:3 над Селин Неф. Следващите мачове на сингъл и двойки ще се играят днес.

В Ла Портел (Франция) Ема Радукану изоставаше с един сет и беше позволила пробив във втория, но спечели 12 от следващите 15 гейма, за да премине през Каролин Гарсия с 3:6, 6:3, 6:2. Мачовете между Франция и Великобритания се играят на клей и в зала. Франция изравни резултата с успех на Даян Пери над Кейти Бултър с 6:2, 6:0, която днес ще срещне Гарсия.

Словакия също взе преднина от 2:0 над Словения, след като Анна-Каролина Шмиедлова победи Ела-Нала Милич с 6:4, 6:3, а Виктория Хрунчакова се справи в три сета със съименничката ѝ Вероника Йеравчек с 6:1, 5:7, 6:3.

Украйна също поведе с 2:0 над Румъния, като срещата се играе във Фернандина Бийч (САЩ).

Германия дръпна със същия резултат над Бразилия като гост с успехи на сингъл на Лаура Зигемунд и Татяна Мария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоакция се провежда край езерото Панчарево
Екоакция се провежда край езерото Панчарево
Росен Плевнелиев: България е наникъде и плащаме милиарди заради политическата нестабилност
Росен Плевнелиев: България е наникъде и плащаме милиарди заради политическата нестабилност