НОВИНИ

Японската икономика се срина рекордно заради коронавируса

японската икономика срина рекордно заради коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:58, 17.08.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Японската икономика е засегната безпрецедентно от ограничителните мерки, предприети срещу разпространението на COVID-19, според предварителните данни, публикувани от японското правителство, цитирани от РИА Новости.

От април до юни 2020 г., когато в Япония бяха в сила ограниченията за контакти между хората, което се е отразило на бизнес активността, реалният БВП е намалял със 7,8% в сравнение с предходното тримесечие, като се вземат предвид сезонните колебания, а в годишни цифри спадът е изчислен на 27,8%.

В същото време отрицателен ръст на БВП се наблюдава в Япония за трето поредно тримесечие. Японското правителство смята настоящата рецесия за най-голямата от 1955 г. насам.

На 7 април японските власти обявиха извънредно положение в Токио и шест други префектури, изискващи гражданите да останат у дома. Ограниченията бяха наложени в цяла Япония до края на май.

Потребителските разходи, които представляват повече от половината от японската икономика, са спаднали с 8,2% за тримесечие, тъй като хората са престанали да пътуват, да пазаруват или да посещават ресторанти и заведения.

Износът на стоки и услуги намалява с 18.5% от април до юни спрямо първото тримесечие на 2020 г. и с 56% на годишна база.

Ясутоши Нишимура, японският министър на икономическото развитие, който също е министър за борба с пандемията, изрази надежда, че правителството ще предприеме всички необходими мерки за нормализиране на ситуацията в икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец привлече холандец с богата визитка
Лудогорец привлече холандец с богата визитка
Севиля е рекордьор по брой финали в евротурнирите за XXI век
Севиля е рекордьор по брой финали в евротурнирите за XXI век