НОВИНИ

Йордан Йовчев: Световната купа по паркур в София е изключително голямо събитие

йордан йовчев очаквам повече два финала българия световната купа спортна гимнастика варна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:06, 06.09.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Председателят на Организационния комитет на Световната купа по паркур в София Йордан Йовчев изрази надежда, че България ще се представи добре като домакин на събитието, а родните състезатели ще успеят да се класират за поне няколко финала в надпреварата.

В интервю легендарната ни фигура в спортната гимнастика заяви, че това събитие е част от програмата на родната федерация за популяризиране на ърбан спортовете и допълни, че България разполага с най-доброто трасе за паркур в света.

"Смятам, че ще се представим добре като домакини и се надявам да имаме няколко финала. Надявам се момчетата и момичета да се представят достойно. Изключително голямо събитие, имаме голямо доверие от страна на международна федерация и на Министерството на младежта и спорта. Полагаме огромни усилия за развитието на ърбан спортовете, които се практикуват на открито. Паркурът е един от тях и ние се стараем да го развием по най - добрия възможен начин. „Утопия“ ни предоставят уникално трасе, най - доброто в света. Тази година в конструкцията ще има много малка разлика в сравнение с тази от миналата година. Ще има някои размествания на модулите, но като цяло се придържаме към вече утвърденото трасе, което състезателите са опознали", сподели Йовчев.

Гледайте най-интересното от Световната купа по паркур (8-10 септември) НА ЖИВО по БНТ 3!

Участникът ни на шест Олимпиади коментира и представянето на родните състезатели по време на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин. В Турция Йордан Александров, Еди Пенев, Кевин Пенев и Божидар Златанов се класираха на четири финала, но този път се разминаха с отличията.

"Ние вдигнахме летвата в спортната гимнастика. Преди с молихме за финали, а сега вече финалите си нашите състезатели ги правят спокойно. Те искат медали, титли, искат да дишат от този въздух. Много са амбицирани. Еди Пенев е с много големи възможности на земна гимнастика. Допусна грешка в Мерсин, която го лиши от призово класиране, защото беше с втора оценка в квалификацията. Божидар Златанов е изключителен изпълнител, много чист. Още малко трудност му трябва за да стигне до трето, второ или първо място. Той се нареди на четвърта позиция. Прескокът, който скача е труден, но не е топ. Той е младо момче и има поле за изява и развитие. Йордан Александров е стабилен, но е намалил трудността. Разчита на сигурност. Това няма да доведе до някакъв много сериозен резултат, но се надявам, че ще му стигне за олимпийска квота. Кевин Пенев е изключително талантлив. Има страхотно бъдеще. Сега пътуват за световната купа в Унгария, но голямата цел са олимпийските игри. Дай боже да спечелим квота. За съжаление Палома Спиридонова се контузи и се наложи операция. Така тя се лиши от възможността да спечели квота. При мъжете имаме шанс единият от двамата ни участници на световното да вземе виза", заяви легендарният ни гимнастик.

Олимпийският вицешампион на халки от Игрите в Атина през 2004 година сподели и каква е ситуацията с Дейвид Хъдълстоун, който представя България на Олимпиадата в Токио.

"В момента той е в САЩ. Към момента поддържа някаква форма, но не активен", разкри Йордан Йовчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов и Ива Иванова с победи на двойки на US Open при юношите и девойките
Илиян Радулов и Ива Иванова с победи на двойки на US Open при юношите и девойките
Двама души са загинали при наводнението в Турция
Двама души са загинали при наводнението в Турция