НОВИНИ

За първи път в света: Канада поставя предупредителни надписи срещу пушенето върху всяка цигара

първи път света канада поставя предупредителни надписи пушенето всяка цигара
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:25, 02.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Скоро в Канада в допълнение към всяка цигара ще има и предупреждение за вредите от тютюнопушенето, предаде Франс прес.

Предупрежденията ще бъда разнородни, например: "Отрова при всяка глътка цигарен дим" или "Цигарата предизвиква рак" и ще бъда отпечатани върху всяка цигара. Това ще се случи за първи път в света. Производителите имат срок до юли догодина да започнат да спазват изискванията.

Предупрежденията ще бъдат поставени в основата на цигарата, на нивото на филтъра.

Целта е да се намали потреблението на тютюневи изделия, което причинява годишно смъртта на около 48 000 души в Канада. Правителството казва, че е констатирало, че някои млади хора започват да пушат, след като са получили една цигара, а не един пакет цигари, върху който вече има предупреждения срещу тютюнопушенето.

През 2000 г. Канада стана първата страна, която разпореди поставянето на предупредителни надписи и снимки върху пакетите с цигари. На тях се виждаха например уврежданията върху белия дроб, причинени от тютюнопушенето. Оттогава пушенето намаля, но Отава иска сега да стигне още по-далеч и да намали броя на пушачите в страната на 5 процента от населението, тоест на около 2 милиона души до 2035 г. спрямо настоящите 13 процента.

През декември Нова Зеландия въведе почти пълна, постепенна забрана на пушенето, вдигайки с всяка година законната възраст за пушене.

Според Световната здравна организация 5,6 милиарда души по света са вече защитени от най-малко една мярка за борба с тютюнопушенето. Но едва четири страни - Бразилия, Турция, Мавриций и Нидерландия - са приели всички препоръчани от СЗО мерки в тази насока. За 15 години тютюнопушенето в световен план е намаляло от 22,8% през 2007 г. на 17,0% през 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението от п.в. "Буховци" до п.в. "Белокопитово" към Варна на АМ "Хемус"
Ограничават движението от п.в. "Буховци" до п.в. "Белокопитово" към Варна на АМ "Хемус"
Барселона надигра минимално Милан в контрола в Лас Вегас
Барселона надигра минимално Милан в контрола в Лас Вегас