НОВИНИ

За по-тежки наказания на шофьорите убийци настояват почернени семейства

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 26.04.2023 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Семейства на загинали при катастрофи се събраха тази сутрин пред Народното събрание с искане за промени в Наказателния кодекс, които да позволяват по-тежки наказания за убийците на пътя. По-късно те се срещнаха и с представители на прокуратурата.

Силвия Вълкова губи сина си през 2020 г. след катастрофа край пловдивското село Кадиево. При произшествието загива още едно младо момче. Шофьорът, причинил катастрофата, е употребил марихуана. След съдебно дело, проточило се 3 години, две инстанции потвърждават присъда от 5 години затвор за виновника за произшествието.

"Употребата на марихуана, алкохол и превишената скорост не са престъпления по непредпазливост, а това е умишлено. Никой не ти слага цигарата в устата насила, нито ти налива алкохол, нито ти натиска педала на газта. И смятаме, че тези престъпления трябва да бъдат умишлени и тогава ще има по-адекватни присъди, защото животът на нашите две деца не струва 5 години", казва Силвия Вълкова.

"Трябва спешна промяна на НК, НПК и на Закона за движение по пътищата. Всички тези хора от години чакат справедливост. Убийците на техните деца са вкъщи - повечето от тях, а децата са по гробовете. Така че докато няма справедливост, няма да спрем с протестите", заяви Иван Спасов.

Още подробности вижте във включването на Алекс Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Кръстев с гол за Фиорентина във финала за Купата на Италия до 19 г.
Димо Кръстев с гол за Фиорентина във финала за Купата на Италия до 19 г.
Алекс Николов и Матей Казийски ще спорят за титлата в италианското волейболно първенство
Алекс Николов и Матей Казийски ще спорят за титлата в италианското волейболно първенство