НОВИНИ

За забрана за пушенето на открито призова Европейската комисия

Както на традиционни цигари, така и на електронни и нагреваеми изделия като наргилета

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:13, 18.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Да се затегне още повече пушенето предлага Европейската комисия. Идеята - да се забрани вече и на открито в паркове, на детски площадки, басейни, автобусни спирки и дори на терасите на заведения. Причината е, че прекалено много хора стават пасивни пушачи, което вреди на здравето им. Според Брюксел забраната трябва да обхване не само традиционните цигари, но и електронните.

България е страната с най-голям дял пушачи от държавите в Евросъюза. Според данните на Евростат 29 процента от българите пушат. За сравнение - средното ниво в ЕС е 18,4 процента. България е и сред страните, в които се приемат най-малко мерки за защита на пасивните пушачи.

Препоръките на Брюксел са част от плана на Еврокомисията за борба с рака и за създаване на бъдещо поколение, което не пуши.

"Всяка година в Европейския съюз 700 000 души губят живота си поради употребата на тютюн, десетки хиляди умират заради това, че вдишват вторичен тютюнев дим. В Европейския здравен съюз имаме задължението да защитаваме нашите граждани, по-специално децата и младите хора, от излагане на вреден дим и емисии. Нашето предложение е още едно ключово действие от Европейския план за борба с рака и правим важна стъпка към постигането на целта за създаване на "поколение без тютюн" в ЕС до 2040 година", заяви Стела Кириакидис, еврокомисар по здравеопазването.

Европейската комисия иска традиционните и електронните цигари да бъдат забранени най-вече на места, където се събират деца и тинейджъри, защото те са най-уязвими от пасивното пушене. В Белгия вече е забранено да се пуши в близост до училищата или детските площадки.

Младите хора не са против промените, но не смятат, че те ще доведат до намаляване на пушенето.

Препоръките на Брюксел не са задължителни за държавите - те сами решават дали да ги спазват. Но дори и незадължителни в Европарламента са доволни от предложенията.

"Добре, че Европейската комисия обръща голямо внимание на темата за пушеното. Всички здрави системи в ЕС са много натоварени през последните години и пушенето наистина не е добра идея, ако искате да се грижите добре за себе си. В моята страна Дания вече години наред се пуши на все по-малко места, въпреки че не е забранено да се пуши навън. Но има много фирми или училища, които забраняват пушеното и около сградите си", допълни Стине Босе, евродепутат от Комисията по здравеопазване в ЕП, Дания.

Евродепутатът Влад Войкулеску е бивш министър на здравеопазването на Румъния.

"През 2016 година самият аз се занимавах с това да въведем европейските закони срещу тютюнопушенето в Румъния. И тогава имаше големи дискусии за забраната за пушенето в ресторантите. Но сега всички са съгласни, че това беше добра стъпка, особено за децата. Същото се отнася сега и за местата на открито - автобусните спирки, площадките. Ние подкрепяме всички подобни мерки, които пазят здравето на хората и предложението на Комисията е такава мярка", коментира Влад Войкулеску, евродепутат от Комисията по здравеопазване в ЕП, Румъния.

Датчанката Босе, бивш пушач, е доволна от идеята за бъдещо поколение без цигари.

"Това трябва да бъде нашата амбиция. Казвам ви го като бивш пушач. Когато дъщеря ми беше на 14 ме попита: Мога ли да подържа цигарата ти? Тогава си казах: O не, това не е добра идея. Аз трябва да бъда пример за нея и спрях цигарите", каза още Стине Босе, евродепутат от Комисията по здравеопазване в ЕП, Дания.

Евродепутатите се надяват повече държави да приемат препоръките и да ограничат пушенето на открито.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Зайцев ще приключи спортната си кариера в тима на Веро Волей (Монца)
Иван Зайцев ще приключи спортната си кариера в тима на Веро Волей (Монца)
Правителството разреши на АЕЦ "Козлодуй" да купи части от Русия
Правителството разреши на АЕЦ "Козлодуй" да купи части от Русия