НОВИНИ

Задава се исторически финал при дамите на US Open

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:00, 11.09.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
задава исторически финал дамите open
Слушай новината

Настъпи моментът за определяне на шампионите на US Open 2021, като днес предстои да се изиграе финалът при жените. Или при тинейджърките?

В спора за трофея на Флъшинг Медоус една срещу друга ще се изправят 18-годишната Ема Радукану и 19-годишната Лейла Фернандес.

Това маркира първия случай от 1999 година насам, когато последния мач в Ню Йорк при жените ще противопостави една срещу друга две тинейджърки. Преди 22 години това бяха Мартина Хингис и Серина Уилямс, като тогава титлата отиде при американката след успех в два сета.

Мачът между Радукану и Фернандес тази вечер ще остане в историята и с още няколко любопитни постижения.

Британката Радукану, понастоящем №150 в света, се превърна в първата тенисистка в Оупън ерата, която достига до финал в турнир от Големия шлем, след като е започнала участието си от квалификациите.

Още по-впечатляващото е, че Ема записа това постижение в два второто си участие в турнир от Шлем, след като тя дебютира по време на тазгодишния Уимбълдън.

Радукану също така е първата представителка на Великобритания, която достига до финал на турнир от Големия шлем при жените от Вирджиня Уейд, която през 1977 година триумфира в 100-то издание на Уимбълдън.

76-годишната Уейд пък в момента е в Ню Йорк, като дори изгледа на живо успехът на Ема в 1/2-финалите срещу Мария Сакари.

Другата участничка във финала Лейла Фернандес пък последователно елиминира Наоми Осака, Елина Свитолина и Арина Сабаленка, което я превърна в първата състезателка, елиминирала три от първите пет поставени в турнир от Големия шлем.

Фернандес влезе в турнира под №73 в света, което означава, че сблъсъкът за трофея тази вечер ще бъде първият в историята на Шлема при жените, който ще противопостави две непоставени тенисистки.

Любопитна подробност е, че Ема Радукану и Лейла Фернандес вече са играли помежду си на турнир от Големия шлем, макар и при девойките.

На Уимблъдън 2018 британката печели в мач от 2-ия кръг на надпреварата на свещената трева с 6:4, 6:2, но впоследствие губи на 1/4-финалите от бъдещата шампионка и настояща №7 в света Ига Швьонтек.

Кой ще вдигне трофея от US Open при дамите тази вечер? Отговорът, тази вечер от 23.00 часа българско време.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпротивата в Афганистан отвоюва три района
Съпротивата в Афганистан отвоюва три района
Дирекцията за правата на пациентите към МЗ вече работи по първите сигнали
Дирекцията за правата на пациентите към МЗ вече работи по първите сигнали