НОВИНИ

Замяната на лекарства да се прави единствено от лекари, настоява болничната асоциация

октомври антибиотици антидиабетни лекарства предписват рецепта
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
16:26, 12.10.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Българската болнична асоциация категорично подкрепя позицията на Българския лекарски съюз, че замяната на лекарства трябва да се случва единствено след решение на лекар, а на на фармацевт.

Болничната асоциация смята, че отговорността за лечението и здравето на пациента нормативно и медицински е вменена в ръцете на неговия лекуващ лекар. В този смисъл предложението на Българския фармацевтичен съюз, фармацевтите да заменят, предписан по търговско наименование от лекаря лекарствен продукт с лекарствен продукт на друга фирма, дори да е със съгласие на пациента, не следва да бъде въвеждано като практика при лечението на пациентите.

Българската болнична асоциация настоява замяната на лекарства да е възможна единствено със санкция на лекаря, както е предвидено и в действащото в момента законодателство в чл. 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. В заключение на изложеното асоциацията ясно заявява, че не е против въвеждането на възможността за генерично заместване на медикаменти, но това да става с изричното решение на лекаря. Назначеното от него лечение е функция на диагнозата, която е поставил и той единствен носи отговорност за живота и здравето на пациента.

Диагностичният процес при лечението на един пациент е комплексен и включва клиничен преглед, параклинични данни, диференциална диагноза и диагноза. Този процес не е от компетентността на фармацевтите, за да можем да допуснем подмяна на транскрипцията и искания смисъл. Подобна практика не е в интерес на самия пациент, нито на постигането на качествен резултат при неговото лечение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: Барселона промени живота ми, несъмнено Кройф ми повлия много като човек, но като играч неизмеримо повече
Христо Стоичков: Барселона промени живота ми, несъмнено Кройф ми повлия много като човек, но като играч неизмеримо повече
Юлия Стаматова отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис на клей в Севиля
Юлия Стаматова отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис на клей в Севиля