НОВИНИ

Започнаха засилени проверки на БАБХ на училищните столове и бюфети

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:00, 16.09.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От днес започват засилени проверки на училищните столове и бюфети. Проверките на Българската агенция за безопасност на храните ще продължат до 14 октомври в цялата страна. Ще се следи за сроковете на годност и съхранението на продуктите, както и за работно облекло и здравна книжки на персонала. Миналата година в столицата са съставени 6 предписания, 2 за изтекъл срок, останалите са за липса на описани алергени и ремонтни дейности.

Днешните проверки започнаха в 19 училище Елин Пелин, най-малките ученици точно закусваха.

Проверката на агенцията за безопасност на храните не откри нарушения в този училищен стол и в бюфета. Храните бяха свежи, а персонала със задължителното работно облекло.

"Обектът спазва изискванията, абсолютно всички суровини които проверихме са по утвърден стандарт, съхранени са правилно, придружени са съответните документи", каза Силвия Каменова, инспектор от БАБХ.

Силвия Симеонова от години си занимава с обслужването на ученически столово, признава, че при цена от 2, 60 за купон е много трудно да се спазват всички изисквания.

"10 годни не съм имала проблем с цената и качеството, но след 2020 започна инфлация, а след като се обяви войната в Украйна стана страшно и моята фирма се увъртя в кредити и ипотеки, за да оцелеем", казва тя.

Реалната цена на купона, без почти никаква печалба, трябва да бъде увеличена на 4,50, в противен случай оцеляването на фирмите, които обслужват училищните столове ще стане невъзможно, казаха от бранша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещо време и днес с температури между 28° и 37° следобед
Горещо време и днес с температури между 28° и 37° следобед
Милан и Интер се разбраха да разрушат "Сан Сиро" щом новият стадион бъде завършен
Милан и Интер се разбраха да разрушат "Сан Сиро" щом новият стадион бъде завършен